2024. Február 21. szerda
A boldog gyermekkort leginkább az teszi tönkre, ha a családban állandóak a veszekedések – állapította meg egy brit felmérés, amelyből az is kiderült, hogy a gyerekeknek ennél még az is jobb, ha csak egyedülálló szülő neveli őket.

A brit gyermekvédő szervezet, a Children's Society hétezer, 10-15 éves bevonásával vizsgálta a gyermekek boldogságról és boldogtalanságról való tapasztalatait. Saját boldogságukat értékelve a gyerekek 7 százaléka állította, hogy „határozottan” boldogtalan, ami a 1,8 milliós gyerekseregre kivetítve, összesen 140 ezer nagyon boldogtalan fiatalt jelent ebben a korosztályban – írja a BBC hírportálja.

veszekedés

A tanulmányból kiderül, hogy a boldog és összetartó család nagyon fontos tényezője a gyerekeknél a boldogság érzetének, a veszekedéstől hangos családi közeg pedig boldogtalanná teszi őket. Ugyanakkor a családi szerkezet, például ha csak egy szülő neveli őket, csak enyhén befolyásolja a gyerekek érzelmeit, és mindössze két százalékuk számára jelent kellemetlenséget. A szülők különválása, illetve a gyerekek és a szülők együttélésében bekövetkezett változások már komolyan befolyásolják a boldogságukat, lecsökkentve azt az átlagos 7,7-ről, 6,8-ra.

A gyerekek sokszor aggódnak a külsejük miatt is. A lányok kétszer többször, mint a fiúk, sőt, utóbbiak összességében boldogabbnak mondhatók. A gyerekek arról is beszámoltak, hogy a kamaszkorban még jobban ellepi őket a boldogtalanság érzése, amelynek éppúgy oka lehet az, hogy hol laknak, mint az, hogy hova járnak iskolába.

„Ez a kutatás arra emlékeztet bennünket, hogy szülőként milyen nagy befolyásunk van gyermekeink jólétére, és milyen fontos meghallgatnunk mindazt, amit mondanak nekünk” – mondta Bob Reitemeier, a szervezet vezetője, amely a rászoruló családoknak konzultációs lehetőséget és segítséget nyújt ilyen jellegű problémáik megoldására.


Forrás: MTI
2010. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés