2024. Július 25. csütörtök
1 . oldal
A családi veszekedések és a szabadidő hiánya elősegítheti a gyermekek fejfájásának kialakulását – derült ki egy kutatásból.

Világszerte a gyermekek legalább 30 százaléka panaszkodik hetente egyszer fejfájásra. Jennifer Gassmann és munkatársai gyermekek és serdülők fejfájását vizsgálták 2003 és 2006 között, a családra és a szabadidőre koncentrálva.

fejfájás, gyermekek

Azoknak a fiúknak, akiknek családjában legalább heti egy veszekedés zajlott, 1,8-szor nagyobb esélye volt a fejfájásra, míg azok esetében, akik csak kevés szabadidővel rendelkeztek, 2,1-szeres kockázattal kellett számolni.

A szülők fejfájós gyermekükkel szembeni viselkedése is fontos szerepet játszik – derült ki a Deutsches Ärzteblatt International legfrissebb kiadásában megjelent cikkből. Mind a pozitív, mind a negatív hozzáállás megtaníthatja a gyermekeknek, hogyan nyerhetnek bizonyos előnyöket a fejfájás tüneteinek segítségével. Ez főként a lányokra volt erős hatással, a szülői reakciók 25 százalékkal emelték az újbóli fejfájás valószínűségét.

Nemek szerint is különbséget tapasztaltak: kétszer annyi lány tapasztalt legalább heti egy alkalommal fejfájást, mint fiú, azonban az életkor nem játszott jelentős szerepet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés