2021. Június 19. szombat

Itt a suli meg a fejfájás

fejfájás, migrén, gyerekek
1 . oldal
A gyerekek és tizenévesek egy tanulmány szerint gyakrabban szenvednek fejfájás és migrén miatt az iskolaév kezdetén. A tünetek más problémákkal is társulhatnak.

A gyermekek több, mint egyharmada tapasztal havonta legalább egyszer visszatérő fejfájást. A leggyakoribb az úgynevezett tenziós fejfájás, amely kevésbé súlyos és nem jár sem hányingerrel, sem hányással.

fejfájás, migrén, gyerekek

Az USA-beli Nemzeti Gyermekkórház kutatói vizsgálataik során megállapították, hogy a migrénes serdülőknél gyakoriak az alvási és érzelmi rendellenességek is. Egyre sűrűbben fordulnak elő a fejfájások mellett az alvászavarok és az enyhe depresszió is. A rendszeresen koffeint fogyasztóknál nagyobb valószínűséggel lép fel depresszió és rosszabbul is alszanak, ezért a kutatók szerint a migrénes betegeket alvás- és érzelmi zavarok szempontjából is szűrni kellene.

Amellett, hogy a gyerekek eleget aludjanak és lehetőleg kevés koffeint fogyasszanak, fontos, hogy kiegyensúlyozottan és rendszeresen is táplálkozzanak, továbbá elegendő folyadékot fogyasszanak. A vény nélkül kapható szerek átmenetileg csökkenthetik a problémát, azonban sok gyereknél gondot okoz a tabletták lenyelése, különösen ha a migrénes roham mellé hányinger is társul.

Az iskolakezdéssel kapcsolatban Dr. Ann Pakalnis, az intézmény ideggyógyásza a következőket javasolja: „Próbáljunk meg az iskolakezdés előtt már két héttel visszatérni a megszokott napi rutinunkba. Fektessük le korábban a gyermekeket és bizonyosodjunk meg arról, hogy kipihenten kezdik az új tanévet.”


Forrás: Medipress
2009. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés