2024. Március 02. szombat
Árt a gyerekek agyi- és beszédfejlődésének, ha a lakásban állandóan szól a televízió, mert csökkenti a hallott és használt szavak számát – állítják amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklap friss számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Dimitri Christakis szerint a bekapcsolt televízió mellett a gyerekek és gondviselőik is egyértelműen kevesebbet beszélnek, ami káros a kicsik fejlődésére. A vizsgálat megállapította, hogy minden egyes órában, amelyben hangosan szólt a tévé, a gyerekek 500-1000 szóval kevesebbet hallottak a környezetükben lévő felnőttektől.

televízió, tv, gyerekek

Christakis elmondta, hogy a felnőttek átlagosan 941 szót mondanak ki óránként, ám amikor hangosan szól a televízió, szinte némán téblábolnak a kisgyerek mellett. Ez késedelmet okozhat a gyerekek nyelvi fejlődésében, sőt a figyelmüket és megismerő képességeiket is hátrányosan befolyásolja – véli a Washington Egyetem professzora.

A tanulmányban két hónap és négy év közötti gyerekekre helyeztek digitális felvevőt, melyek 12-16 órán át folyamatosan rögzítettek minden hangot a környezetből: a kicsik és a felnőttek szavait, a háttérzajokat is. A felvételeken azután megszámolták, hogy ki hány szót ejtett ki: megállapították, hogy akkor, amikor a tévé be volt kapcsolva, mindenki kevesebbet beszélt.

”Mivel az amerikai háztartások 30 százalékában folyamatosan szól a televízió, akár nézik, akár nem, a megállapításnak nagy jelentősége lehet a nyelvi- és talán agyi fejlődésre is – hangsúlyozta a kutató. – A tévé nem helyettesíti a gyerekfelügyeletet, sőt csökkenti a megismert szavak számát.”


Forrás: MTI
2009. 06. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés