2024. Február 26. hétfő
Kisgyermekkorban jobb kerülni a túl sok tévézést, mivel az hosszú távon passzivitáshoz és túlsúlyhoz vezethet – vélik kanadai tudósok. Főként az első években kell távol tartani a gyerekeket a tévétől.

Azok a gyerekek, akik naponta több mint két órát töltenek a tévé előtt, tizenévesen kevésbé voltak mozgékonyak, kövérebbek voltak társaiknál és passzívabbak voltak a tanulásban – derült ki egy hosszú távú kutatásból, amelyet kanadai és USA-beli kutatók végeztek 1314 québeci gyerek bevonásával.

gyermekkori, tévézés

Az éveken át zajló felmérés alatt a szülők naplót vezettek gyermekeik tévézési szokásairól azok 29 és 53 hónapos – nagyjából két és fél, illetve négy és fél éves – kora között. Évekkel később a tudósok az immár tizenévessé cseperedett kamaszok tanárait kérték meg, hogy részletesen számoljanak be diákjaik iskolai viselkedéséről és teljesítményéről.

Az összesítésekből kiderült: azok, akik kisgyerekként naponta két óránál többet tévéztek, átlagosan hét százalékkal kevesebbet jelentkeztek az osztályban, és különösen a matematika terén maradtak le társaiktól. Különösen szembetűnő volt, hogy több gondjuk volt osztálytársaikkal, ebből fakadóan pedig otthon is passzívabbak voltak, és kevésbé voltak sportosak (13, illetve 9 százalékkal). Emellett 10 százalékkal többet nassoltak, ezáltal kövérebbé váltak.

„A kora gyermekkor döntő időszak az agy fejlődésében és a viselkedés kialakulásában” – fogalmazott Linda S. Pagani, a Montreali Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.


Forrás: MTI
2010. 05. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés