2024. Július 14. vasárnap
1 . oldal
A mindennapos stressz nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is érintheti, és ugyanúgy egészségügyi problémákat okozhat. Spanyol kutatók összegyűjtötték az iskolások számára leggyakoribb stresszforrásokat abban a reményben, hogy ezzel hozzájárulhatnak a gyermekkori stressz hatékonyabb kezelését.

A Malagai Egyetem kutatói több mint ezer, 8-12 éves gyermek vizsgálatával, valamint pedagógusok és szülők bevonásával megalkották az ún. „Napi Stresszforrások Listáját”. Ezen 25 olyan mindennapos, az egészséggel, családdal, iskolával és a társas kapcsolatokkal összefüggő élethelyzet szerepel, melyek mind fontos tényezői a gyermek fejlődésének.

gyermekkori, stressz

A lista szerint az iskolások számára többek között stresszforrás lehet a külső megjelenés miatti aggodalom, a túl sok különóra, az egyedüllét, és felmerült az ébredéskor mért kortizolszint szerepe is – áll a Psicothema című spanyol folyóiratban megjelent tanulmányban.

A gyerekeket érintő mindennapos stressz felmérése egyre fontosabbá vált az elmúlt 20 évben. Szakértők szerint a stressz depresszióhoz, szorongáshoz, alvási és étkezési zavarokhoz, renitens viselkedéshez és a tanulmányi eredmények romlásához vezethet, továbbá az egészségi állapotot is befolyásolhatja.

María Victoria Trianes, a tanulmány fő szerzője, az egyetem professzora szerint „a megelőzés és a hatékony kezelés pozitív hatást gyakorol a gyermekek és serdülők mentális egészségére és fejlődésére.” A lista összeállításával a kutatók a gyermekkori stressz felmérését, illetve a kezelését célzó irányelvek meghatározásához és eszközök létrehozásához kívánnak segítséget nyújtani, ezzel a korcsoporttal kapcsolatban ugyanis kevés tudományos forrást találni.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 01. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés