2023. December 06. szerda
Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a vérátömlesztés növeli az immunrendszer megbetegedéseit, a rák, és egyéb betegségek kialakulását. Egy új kutatás szerint azonban minderre nincs bizonyíték, és a vérátömlesztés hosszabb távon nem emeli az egészségügyi problémák előfordulásának esélyét. 

Az ausztrál tanulmányban 1062 beteget vizsgáltak, akik kisebb szívsebészeti beavatkozás előtt, alatt, vagy után vérátömlesztésen estek át. Az Anesthesiology című szaklap cikke szerint tíz évvel a műtét után páciensek több, mint 80%-a volt életben.

vérátömlesztés

„Eredményeink rámutatnak, hogy kisebb fokú transzfúzió nem mozdítja elő a ráksejtek terjedését. A vérkészítményt kapók nem betegedtek meg nagyobb arányban, mint azok, akik nem részesültek ebben a kezelésben – nyilatkozott William M. Weightman, a Sir Charles Gairdner Hospital munkatársa, a tanulmány szerzője.

A kutatók rámutattak, hogy sok betegnél a beavatkozás előtti egészségi állapot nagymértékben befolyásolta a túlélési arányt. Befolyásoló tényezőnek bizonyult például a 60 év feletti életkor, az agyi érbetegség, a tüdőbetegség és a műtét előtti vérszegénység előfordulása.


Forrás: Medipress
2009. 08. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés