2021. Augusztus 01. vasárnap
A reggel elvégzett vastagbéltükrözések (kolonoszkópiás vizsgálatok) során több vastagbélpolipot fedeznek fel, mint a nap későbbi szakában – derült ki egy új kutatásból. A diagnosztizált polipok száma a nap előrehaladtával egyre csökken.

A vastagbélpolipok eltávolításával a vastagbélrák kialakulásának kockázata állítólag 60-90 százalékkal csökkenthető.

vastagbéltükrözés, polip

A Kalifornia Egyetem kutatói összesen 477, vastagbéltükrözésen átesett ember adatait elemezték. A reggel fél kilenc előtt megkezdett vizsgálatok során 27 százalékkal több polipot találtak, mint a később lefolytatott tükrözéseknél.

A kutatók szerint ennek oka egyrészt a hatékonyabb éjszakai bélelőkészítés (hashajtás), azonban az orvosok fáradtsága is szerepet játszhat. Utóbbira megoldás lenne például az endoszkópos laboratóriumok többműszakos munkarendje.

Dr. Brennan M. R. Spiegel, az Egyetem és a Veteránügyi Központ kutató-igazgatója szerint a vastagbéltükrözés a nap minden szakában hatékony szűrést biztosít a vastagbélrák szempontjából. „A vizsgálat időpontja csak igen kevéssé befolyásolja az eredményeket, szemben az orvos tapasztaltságával és odafigyelésével” – mondta el Spiegel.


Forrás: Medipress
2009. 11. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés