2024. Július 13. szombat
A vastagbélrák miatti halálozás igen nagy mértékben, 43 százalékkal csökkenthet az 55 és 64 éves kor között elvégzett részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) révén – derült ki egy 16 éven át tartó brit vizsgálatból.

A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakrabban diagnosztizált ráktípus, évente egymillió fölötti új esettel és mintegy 600 ezres halálozással. A daganat az esetek túlnyomó többségében a vastagbélben lévő adenomákból, vastagbélpolipokból fejlődik ki, amelyek a népesség 20-30 százalékánál előfordulnak.

vastagbélrák, vastagbéltükrözés, szigmodioszkópia

A végbél és a vastagbél alsó szakaszának tükrözéses vizsgálata, a szigmoidoszkópia néhány perc alatt elvégezhető, és a fellelt kinövések a hajlékony vezetékkel bejuttatott eszköz segítségével azonnal eltávolíthatók. A vizsgálat kevésbé invazív – és kevésbé költséges –, mint a teljes kolonoszkópia, amelyben a vastagbél egészét áttekintik.

 Jelenleg sok országban a vastagbélszűrést a székletből esetlegesen kimutatható vér alapján végzik. Mint igazolták, az eljárás bevezetése 15 százalékkal csökkenti a halálozási arányt.

A The Lancet című orvosi szakfolyóiratban most ismertetett tanulmányban az 1994 és 1999 között toborzott több mint 170 ezer férfit és nőt két csoportba osztották a kutatók. Mintegy harmaduknál végezték el a szigmoidoszkópiát, a fennmaradó kétharmad pedig a kontrollcsoportot alkotta. A követés ideje alatt a betegség 33 százalékkal kevesebbszer fordult elő a szűrésen átesett csoportban a kontrollcsoportban lévőkhöz képest, a halálozás pedig 43 százalékkal volt alacsonyabb.


Forrás: MTI
2010. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés