2024. Május 22. szerda
Végbéltükrözés -  Vastagbéltükrözés -  Segít a beteg fegyelmezettsége
A különféle orvosi vizsgálatok közül a végbélen keresztül végzettekre kétségtelenül vállalkozik a legnehezebben az ember. A végbél- és vastagbéltükrözés valóban kellemetlen és kínos, de gyorsan túl lehet rajtuk esni, és az általuk adott diagnózis révén sok szenvedés végére tehetnek pontot, vagy komolyabb bajoknak vehetik elejét.

A tartósan fennálló hasi panaszok (hasmenés, székrekedés, véres széklet, görcsös hasi fájdalom stb.) gasztroenterológiai kivizsgálásának sorában béltükrözésre rektális digitális vizsgálat, hasi ultrahang és laborvizsgálatok – vér-, vizelet- és székletelemzés – után szokott sor kerülni. Ezek az endoszkópos vizsgálatok a végbél, a szigmabél (a vastagbél utolsó szakasza, amely S-alakú görbületet alkot), a vastagbél, valamin a vastagbél-vékonybél átmenetének és a vékonybél alsó szakaszának áttekintésére alkalmasak. Segítségükkel felismerhetők a tápcsatorna szűkületei, daganatai, sérvje, a nyálkahártya sérülései, vérzések, polipok, fekélyes elváltozások, gyulladásos bélbetegségek (Chron-betegség és Colitis ulcerosa), és egyúttal kezelésükre is sor kerülhet.

végbéltükrözés, vastagbéltükrözés

Végbéltükrözés

A végbél a bélrendszer utolsó, kb. 15 cm-es szakasza. Ennek, a szigmabél alsó részének, valamint a végbélnyílás részletes áttekintésére alkalmas a végbéltükrözés, vagyis a rectoscopia (rektoszkópia). Eszköze egy merev, 25-30 cm-es fémcső, ami fényforrást, a vizsgált bélszakaszról készült képet továbbító száloptikát és szövetmintavételre alkalmas fogót rejt.

Előkészítésként a vizsgálandó bélszakasz egy vagy több beöntéssel tisztítható meg. A vizsgálat kb. 10 percig tart, és többnyire a vizsgálóágyon „térd-könyök” helyzetben, azaz feltérdelve, a könyökre támaszkodva kell hozzá elhelyezkedni. Ritkábban, a beteg állapotától függően, oldalt- vagy hanyattfekvésben is végzik.

A végbéltükrözés kellemetlen, de többnyire nem jár fájdalommal, utána a páciens azonnal hazamehet, autót vezethet. A bélfalak elválasztásához a vizsgálat során levegőt fújnak a végbélbe, ami feszítő érzést okozhat. Vérzés tapasztalható a vizsgálat során aranyér, a végbél berepedése esetén, vagy ha szövetmintavételre is sor került.

Vastagbéltükrözés

A vastagbél teljes, és a vékonybél utolsó szakaszának áttekintésére lehetőséget adó vizsgálat a kolonoszkópia. Ez a végbéltükrözésnél több előkészületet, a vastagbél kitisztítását igényli, amihez három-négy napos diéta és hashajtás szükséges. Az utóbbihoz használt módszer többféle lehet, rendkívül fontos azonban, hogy ha megkaptuk a tájékoztatást az előkészítés módjáról, akkor azt tartsuk be. Az esetek zömében receptre felírt és gyógyszertárban kiváltott hashajtó folyadékot a vizsgálatot közvetlenül megelőző napon kora délután kell elfogyasztanunk, ezután szilárd ételt nem ehetünk, viszont szükséges legalább 3 liter rost, szénsav- és tejmentes folyadék elfogyasztása (ásványvíz,  tea, csapvíz). Ha ezt elmulasztjuk, a vastagbél nem lesz megfelelően tiszta, s ez a vizsgálatot lehetetlenné teheti.

A páciensnek a vizsgálóágyon bal oldalfekvésben kell elhelyezkednie, felhúzott lábakkal. A végbélen át felvezetett, nagyjából másfél méter hosszú rugalmas vizsgálóeszköz abban hasonlít a végbéltükrözésnél alkalmazotthoz, hogy ez is száloptikát tartalmaz, valamint levegő befúvására és szövetminta-vételre, polipeltávolításra is alkalmas. Emellett a bél és az optika tisztításához vizet is be lehet vele juttatni és leszívni. Az eszközt az orvosnak egészen a vastagbél kezdeti pontjáig kell eljuttatnia, eközben a vastagbél több természetes kanyarulatán kell átjutnia, amit a befújt levegő, a beteg testhelyzetének megváltoztatása segíthet.

A vizsgálat és meglehetős kellemetlenséggel: székelési ingerrel, hasi görccsel, puffadással, fájdalommal járhat. Lehetőség van utóbbi gyógyszeres csillapítására, mely a szükségletekhez mérten a vizsgálat menete alatt adott vénás injekció formájában történik, illetve bódításra, egyes esetekben pedig felszínes altatásra is sor kerülhet.

A vizsgálat után a bódítás típusától függően rövidebb-hosszabb megfigyelésre van szükség, kísérő nélkül a vizsgálatról nem távozhatunk, és azon a napon autót vezetni tilos. Ezért már előre gondoljunk arra, hogy ki tud bennünket elkísérni erre a vizsgálatra. A vizsgálat menete 15, de akár 45 perc is lehet, melyet a talált elváltozás és annak esetleges, a tükrözés során történő eltávolítása befolyásol.

Ha nincs szükség a vastagbél teljes hosszának áttekintésére, a szigmodioszkópia jöhet szóba: ez a vizsgálati módszer gyakorlatilag megegyezik a kolonoszkópiával, ám az ehhez használt kb. 60 cm-es eszközzel csak a végbél felső és a vastagbél alsó szakaszának, a szigmabélnek az vizsgálatára nyílik lehetőség.

Segít a beteg fegyelmezettsége

Megfelelő előkészítéssel, a beteg jó kooperációjával ezek az eszközös vizsgálatok az esetek döntő többségében szövődménymentesek. Az esetek kis százalékában adódhat probléma vagy a mintavételből következő utóvérzés miatt, vagy az eszköz által a gyomor- vagy a bélfalon okozott sérülés miatt. Ezek rendszerint valamely betegség által már megtámadott területen jönnek létre. Ellátásuk kórházi megfigyelést, esetleg sebészeti beavatkozást igényel. Abban az esetben, ha panaszaink hátterét ezek a vizsgálatok nem igazolták, akkor további speciális képalkotó vagy egyéb vizsgálatok állnak rendelkezésre.


Szerző: Dr. Jakab Csilla

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés