2024. Május 22. szerda
Egy globális vizsgálat szerint a vastagbélrák kialakulásának veszélyét az életmódhoz kötődő kockázati tényezők közül az alkohol és a dohányzás fokozza legjobban, de a vörös húsok fogyasztása is kockázatos.

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik nagyobb mennyiségű alkoholt isznak, 60%-kal nő a daganat kialakulásának valószínűsége az alkoholt nem fogyasztókhoz képest. A dohányzás, az elhízás és a cukorbetegség 20%-kal nagyobb kockázatot jelent, csakúgy, mint a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása.

vastagbélrák, alkohol, dohányzás

Évente egymillió új vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak világszerte, és félmillióan halnak meg ebben a betegségben. Egyedül Ausztráliában, ahol a kutatást végezték, évente mintegy 12 ezer új esetet diagnosztizálnak.

„A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a túlsúly és a rossz étkezési szokások fokozzák a vastagbélrák kockázatát, azonban sokan nem tudják, hogy egyéb tényezők, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a cukorbetegség szintén felelőssé tehetők” – nyilatkozta Rachel Huxley egyetemi docens, a George Intézet vezető munkatársa.

A kutató és munkatársai több mint száz, korábban már publikált vizsgálat eredményét összesítették. Ajánlásuk szerint ne fogyasszunk napi két pohár italnál többet, ne dohányozzunk, és mozogjunk rendszeresen. Ezen életmód-változtatások nemcsak a vastagbélrák, hanem más betegségek előfordulását is csökkentik, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.


Forrás: Medipress
2009. 06. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés