2024. Május 21. kedd
„Ragadós” a tiniterhesség példája egy brit és norvég kutatók által végzett tanulmány szerint, amely úgy találta, hogy gyakoribb a terhesség azoknál a tinédzser lányoknál, akik nővére szintén tiniként vállalt gyermeket.

A Bristoli Egyetem kiadásában közzétett munkaanyaghoz több mint 42 ezer norvég tizenéves lány adatait elemezték – adta hírül a BBC online portálja. A lányok nagyobb valószínűséggel váltak anyává tiniként, ha a nővérük is fiatalon lett terhes. A másolás ereje annál nagyobb volt, minél közelebb volt egymáshoz a testvérek életkora.

tinédzser, terhesség

Az eredmény szerint a tizenévesen való anyává válás valószínűségét egyötödről kétötödre növelte a szintén tinédzserkorban szülő nővér példája.

Eddig is ismert volt, hogy a családi háttér és az iskolázottság szintje befolyásolja a tinédzserkori terhességek arányát. A mostani kutatásban azonban kifejezetten a nővérek egymásra gyakorolt hatására voltak kíváncsiak a nagy-britanniai Bristoli Egyetem és Imperial College London, valamint a norvégiai Bergeni Egyetem munkatársai.


Forrás: MTI
2011. 08. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés