Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fertőző a tinédzserkori terhesség

„Ragadós” a tiniterhesség példája egy brit és norvég kutatók által végzett tanulmány szerint, amely úgy találta, hogy gyakoribb a terhesség azoknál a tinédzser lányoknál, akik nővére szintén tiniként vállalt gyermeket.

A Bristoli Egyetem kiadásában közzétett munkaanyaghoz több mint 42 ezer norvég tizenéves lány adatait elemezték – adta hírül a BBC online portálja. A lányok nagyobb valószínűséggel váltak anyává tiniként, ha a nővérük is fiatalon lett terhes. A másolás ereje annál nagyobb volt, minél közelebb volt egymáshoz a testvérek életkora.

Az eredmény szerint a tizenévesen való anyává válás valószínűségét egyötödről kétötödre növelte a szintén tinédzserkorban szülő nővér példája.

Eddig is ismert volt, hogy a családi háttér és az iskolázottság szintje befolyásolja a tinédzserkori terhességek arányát. A mostani kutatásban azonban kifejezetten a nővérek egymásra gyakorolt hatására voltak kíváncsiak a nagy-britanniai Bristoli Egyetem és Imperial College London, valamint a norvégiai Bergeni Egyetem munkatársai.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tinedzser-terhesseg-noverek