2024. Február 21. szerda
Nem kell úszni tudni -  Kelj fel Jancsi! -  Akiknek ajánlott -  Gravitáció helyett víz
Mára már itthon is egyre szélesebb körben terjed az egyik legnépszerűbb vízben végezhető mozgásforma, az aquafitnesz, más néven aquajogging vagy vízi fitnesz – ki hogy ismeri. Újszerűségét, népszerűségét az adja, hogy az ember a ráerősített szivacsok segítségével lebeg a vízen. Ettől a kényelmes fekvő helyzettől eltérő testhelyzetek fenntartásához erőt kell kifejteni.

Nem kell úszni tudni

A bokán lévő "papucsok" felfelé húzzák a lábakat, ezért a függőleges testhelyzet fenntartása és a haladás jól igénybe veszi az alsó végtag, illetve a törzs izmait is. A kézben fogható "súlyzók" szerepe attól függ, hogy a levegőben, a víz tetején, illetve a víz alatt mozdítjuk-e el azokat. Az egyensúlyozáson túlmenően jól átmozgathatjuk a kar, a törzs izmait, illetve nehezíthetjük vele a láb munkáját.

aquafitnesz

A derékon lévő szivacs szerepe az, hogy fenntartsa a testet a víz tetején, biztosítva a fej szabad helyzetét. Éppen ezért nem szükséges úszástudás egy aquafitnesz órához!

Kelj fel Jancsi!

Aki egyszer már kipróbálta, biztos osztja azt a véleményt, hogy a komoly fizikai terhelés mellett szellemi felfrissülést is jelent. Bár először szokatlan a különböző szivacsok felhajtó erejét leküzdeni, de ebből adódik a mozgás vidámsága is. Különösen az első alkalommal érezheti az ember "keljfeljancsi"nak magát.

Egyelőre a hölgyek látogatják szélesebb körben a foglalkozásokat, de a gyerekek számára is kiválóan alkalmas ez a mozgásforma fitnesz célokra. Sőt, már történetek előre lépések, hogy a gyógytestnevelés keretein belül alkalmazzák, mint újfajta terápiás eszközt. Célja lehet a koordináció, az izomerő és az állóképesség fejlesztése, és bizonyos mozgásszervi, illetve belgyógyászati problémák leküzdése.

Akiknek ajánlott

A vízben bármilyen tevékenység fokozza a szervezet kiválasztó működését a vénás visszaáramlás javulása által. Az aquafitnesz során folyamatos járó, taposó mozgást végezve még inkább igénybe vannak véve az alsó végtag izomcsoportjai. És, ami a legfontosabb: testsúlyterhelés nélkül! A víz felhajtó erejének köszönhetően rengeteg feladat végezhető anélkül, hogy a test súlya ránehezedne a csípő, térd, a boka és a gerinc ízületeire. Így e tulajdonságok miatt kifejezetten ajánlható túlsúlyosoknak, alsó végtagi sérülésen átesetteknek, porckopásos megbetegedésben szenvedőknek mozgásigényük kielégítése, és problémáik orvoslására.

A mozgásszervi megbetegedéseken túl komoly hatással van a keringési szervrendszerre is. Növeli az állóképességet, a tüdőkapacitást és a perifériás keringés javulásán túl az izomerő is fokozódik.

Gravitáció helyett víz

Az aquafitnesz mozgásanyagának csak a fantázia szab határt. Szinte minden olyan gyakorlat kivitelezhető a vízben, ami a tornateremben. Természetesen kicsit átalakítva, hiszen nem a gravitáció, hanem a víz ellen dolgoznak az izmok. Végezhetünk járó, futó, taposó gyakorlatokat, lábemeléseket karmunkával kombinálva.

Lehetőség van has- és hátizom-tréningezésre, különböző átfordulásokra, használhatjuk a gimnasztika teljes mozgásanyagát.

Tegyük hozzá, hogy a sokak számára kellemetlen izzadást itt el lehet felejteni. A szervezet alapvető hűtését elvégzi a víz.

Erősíthetjük, nyújthatjuk izmainkat, átmozgathatjuk ízületeinket legalább olyan hatékonyan, mint a szárazföldön.

Próbálják ki, érdeklődjenek az Önökhöz legközelebb eső uszodában.


Szerző: Janzsó Adrienn
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés