2024. Június 24. hétfő

Miért fájhat a háta?

hátfájás, lágyrész-reumatizmus
1 . oldal
Tartásjavító tornával -  Munkahelyi ártalmak? -  A lágyrész-reumatizmusról -  Sport, gyógytorna, gyógyvíz -  Megkeserített napjaink…
A mozgásszervi járóbeteg-rendeléseken igen gyakran panaszolják a vizsgálatra jelentkező páciensek, hogy már évek óta fáj a hátuk, s bár ez nem olyan erősségű, hogy miatta gyógyszert igényelnének, de a fájdalmuk miatt éjszakánként sem tudnak pihenni. A betegek közül igen sok az iskoláskorú. Megvizsgálva őket, leggyakoribb elváltozásként a gerinc ferdülését (scoliosis) találjuk. Elgondolkoztató, hogy a kisiskolás gyermekeinknek milyen súlyú táskát kell cipelniük.

Minden életkornak megvannak a maga sajátos terhelési, tartási és ezáltal gerincproblémái. A serdülőkorúaknak az úgynevezett Scheuermann-kór okozza az egyik legtöbb gondot. Kezdetben a szülők a rossz tartás miatt viszik orvoshoz gyermeküket, később egyre gyakoribb lesz a hátfájdalom, és kialakul a betegségre jellemző tartási rendellenesség. Fokozódik az ágyéki lordózis (előrehajlás), amelyet az erőteljesebb háti domborulattal egyenlít ki. Hatfajas

Az iskoláskorban nagyon gyakran jelentkező hátfájdalom kialakulásáért biztosan felelősek a mozgásszegény életmód és az életkori sajátosságokat figyelmen kívül hagyó, egészségtelenül kialakított iskolabútorok is.

Tartásjavító tornával

Igen nagy jelentőségű a reumatológusoktól elindult kezdeményezés, hogy az iskolai testnevelés keretében tartásjavító gyógytornaelemekkel ismertetik meg a testnevelő tanárokat és általuk a diákokat is. Ez a program remélhetőleg rövid idő alatt mind több iskolába eljut, és így a felnövekvő generáció erősebb hát- és hasizomzattal rendelkezik majd. Szerepel a célok között a csont kalciumtartalmának fokozása, egészséges táplálkozási útmutatók és életviteli tanácsok megismertetése is.

 

Ismerje meg a Dexoblok kapszulát: gyors és hatékony fájdalomcsillapítás!>>

Munkahelyi ártalmak?

A hátfájdalomra panaszkodó felnőtt betegek esetében, ha a vizsgálat során nem találunk lényeges eltérést, mindig érdeklődni kell a munkahelyükről. Mit dolgoznak, ha ülő munkát végeznek, milyen a székük, hogy van elhelyezve a számítógépük. Komoly fájdalmakat provokálhat a hosszú ideig tartó, monoton munka, annak ellenére is, hogy fizikailag nem nehéz. Ennek leggyakoribb oka az izmok egyirányú megterhelése, ami kóros összehúzódásukkal jár, és másodlagosan gyulladás alakul ki. A fájdalom a fej merev kényszertartása miatt leggyakrabban a nyakon és a lapockatájon alakul ki.

A lágyrész-reumatizmusról

Ismert jelenség a túlfeszített emberekben kialakuló lágyrész-reumatizmus. Leggyakrabban a lapocka két oldalán, valamint az ágyéki szakaszon a gerinc melletti izomkötegekben jelenik meg, fájdalmas izomcsomók formájában. A lágyrész-reumatizmus kezelése igen sok problémát felvet, több konferencián is vezető témakörként szerepel. Első feladatunk a fájdalom okának kiderítése. Ez lehet egy rossz mozdulatsor, helytelenül használt számítógép, rossz felépítésű szék így a változtatás révén módunk lehet megszüntetni a panasz kiváltó okát.

Fontos a pihenés, a nyugalomba helyezés. Nagyon gyakran pár nap, pár hét alatt panaszmentességet érhetünk el. Amennyiben erősebb a fájdalom, fizikoterápiás kezelésekkel, izomlazító krémekkel egészíthetjük ki a kezelést. Ha az erős fájdalom megkívánja, sor kerül gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszerek szedésére is.

Ismerje meg a Dexoblok kapszulát: gyors és hatékony fájdalomcsillapítás!>>

 

Sport, gyógytorna, gyógyvíz

Ha a nagy fájdalmak már csökkentek vagy megszűntek, elkezdhetjük az izmok erősítését gyógytornával, sporttal. Az ország számos helyén megtalálható gyógyvizes centrumok is értékesen egészíthetik ki a kezeléseket. Nagyon jó hatásúak a tangentoros (vízsugármasszás) kezelések, súlyfürdők, iszappakolások. Reumatológiai szakrendeléseken a panaszoknak és a betegségnek megfelelően különböző kezeléseket javasolhatunk.

Amennyiben a hátfájdalmak ezek ellenére sem javulnak, mindig gondolni kell a különböző szervek szegmentális beidegződése miatt előálló háti kisugárzásra is. Nagyon gyakran kezdődik háti fájdalmakkal a hasnyálmirigy-gyulladás, de máj- és epekörnyéki megbetegedések is okozhatnak lapockatáji fájdalmat. Gyomorfekély is gyakran lehet a derék- és háttáji fájdalmak okozója, sőt vesemegbetegedésre is gondolnunk kell kisugárzó hátfájdalmak fennállásakor. Elhúzódó, nem javuló fájdalmak esetén a nőgyógyászati vizsgálatok, hasi ultrahangvizsgálatok is elengedhetetlenek.

Megkeserített napjaink…

Az okok felsorolásakor még nem említettük a csontritkulást, mely idősebb korban a hátfájdalom egyik leggyakoribb előidézője. A krónikus hátfájdalom szinte minden életkorban megkeserítheti a napjainkat.

Nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a jó izomzat kialakulásáért, megfelelő izomerősítő gyakorlatok elvégzésével, sportolással, mozgással. Biztosítanunk kell az egészséges, jól kialakított üléseket mind az iskolákban, mind a munkahelyeken, hiszen az odafigyeléssel nagyon sok fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat és a felnövekvő generációt.


Szerző: Dr. Fülöp Judit

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés