2024. Február 26. hétfő

Megárthat a túl sok a C-vitamin?

C-vitamin, szürke hályog
1 . oldal
A C-vitamin folyamatos szedése ellen szól egy svéd kutatás eredménye, amely szerint a vitamint szedő nőknél fokozottabb a szürke hályog kialakulásának veszélye.

A C-vitamin egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő, melynek folyamatos szedését szinte minden kóros állapot gyógyítására ajánlják. Az utóbbi években viszont több nagy vizsgálat arra utalt, hogy erre legfeljebb akkor van szükség, ha valamilyen súlyos betegség miatt valakinek C-vitamin hiánya van.

C-vitamin, szürke hályog

Tovább bonyolították a helyzetet azok az állatkísérletek, melyek azt jelezték, hogy a nagy adagban szedett C-vitamin gyorsítja az életkor előrehaladásával egyébként is megjelenő szürke hályog kialakulását. Susanne Rautiainen és munkatársai azt akarták kideríteni, hogy ez a megfigyelés mennyire igaz emberre is.

Ehhez több mint 24 ezer idősödő svéd nő 1997 és 2005 között felvett, táplálkozásukra és gyógyszerszedési szokásaira, valamint a szürke hályog kialakulására vonatkozó adatait elemezték.

Kiderült, hogy azokhoz képest, akik soha nem szedtek C-vitamint, vagy C-vitamint tartalmazó multivitamint, az éveken át rendszeresen C-vitamint szedőknél sokkal gyakrabban és előbb volt szükség szürke hályog miatt szemműtét elvégzésére. A 65 évesnél idősebb nők szemlencséje 38 százalékkal gyakrabban elszürkült, ha valamilyen formában C-vitamin-készítményt kaptak.

Még aggasztóbb adatokat jelzett, hogy azoknál, akik hormonkezelésben is részesültek és szedték a C-vitamint, 56 százalékkal nagyobb lett a szürke hályog kialakulásának esélye, mint a vitamint nem fogyasztóknak. Ennél is kockázatosabbnak bizonyult a mellékvesehormonnal kezeltek és C-vitamint is szedők szemészeti állapota.

Évekkel ezelőtt zajlott már egy hasonló vizsgálat Ausztráliában, mely ugyancsak nem tudta bizonyítani különféle vitaminok, és egyéb, igen egészségesnek tartott antioxidánsok szürkehályog-megelőző hatását. A svéd tanulmány még jobban megerősíti azt az igazságot, hogy a legtöbb vitamin alkalmazása csak akkor előnyös, ha ténylegesen vitaminhiány állapota alakul ki.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés