2024. Június 18. kedd
A C-vitamin magasabb dózisai a férfiak esetében csökkentik a köszvény kialakulásának kockázatát – állapította meg egy kanadai kutatás.

A köszvény az anyagcsere zavarából adódó betegség, amelynél megnövekszik a vér húgysavtartalma. A húgysavas sók, az urátok különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben rakódnak le. Tipikus esetben a betegség rohamokban jelentkezik ízületi gyulladás formájában.

C-vitamin, köszvény

A köszvény elsősorban a 40 évesnél idősebb férfiakat sújtja, de a nőket sem kíméli. Kialakulásában az alkoholfogyasztás, az elhízás, a magas vérnyomás, valamint a hús és sajt túlzott mérvű fogyasztása játszik közre. A betegségben, amely végül ízületi károsodáshoz vezet, az Egyesült Államokban 3 millióan szenvednek.

A University of British Columbia kutatói Hyon Choi vezetésével 1986 és 2006 között követéses vizsgálatot végeztek, amelyben 47 ezer amerikai férfi adatait elemezték. E kutatás révén derült ki, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) napi adagjának 500 milligrammal való megemelése 17 százalékkal csökkentette a köszvény kialakulásának kockázatát.

Azoknál a férfiaknál, aki napi 1500 milligramm C-vitamint vettek be, 45 százalékkal volt alacsonyabb a betegség kifejlődésének rizikója, mint azoknál, akik 250 milligrammnál kevesebb aszkorbinsavat szedtek naponta.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés