2024. Június 23. vasárnap
1 . oldal
Egy kutatás szerint azoknak az amerikai lányoknak a legalacsonyabb a vérnyomása, akiknek vérében sok a C-vitamin, ezért tanácsos minél több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.

A világ leggyakoribb szív- és érrendszeri betegsége a magas vérnyomás, ami sokszor igen fiatal korban kezdődik. Jó lenne tudni, milyen tényezők játszanak szerepet a vérnyomás emelkedésének hátterében, és hogyan lehetne a betegséget már az indulása előtt megállítani.

C-vitamin, vérnyomás

Gladys Block és munkatársai tíz évvel ezelőtt 242 amerikai lányt vontak be évente megismételt vizsgálatukba, eredetileg azért, hogy megfigyelhessék, manapság milyen módon és mértékben nőnek, híznak a gyerekek. A vizsgálat tizedik, utolsó évében kiemelték a laboratóriumi leletekből a vér C-vitamin tartalmának minden alkalommal megmért szintjét és összehasonlították a 18-21 éves ifjú hölgyek vérnyomásával.

Kiderült, hogy azoknak a lányoknak a vérnyomása volt a legalacsonyabb, akiknek a vérében a legtöbb C-vitamint találták, vagyis akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt vagy C-vitamin tablettát fogyasztották. A kutatók azt is megnézték, hogy évről évre miképpen alakultak az adatok, és hasonló eredményt kaptak: azoknak a lányoknak csökkent a vérnyomása, akiknek a tavalyihoz képest a C-vitamin szintje növekedett.

Elég volna, ha a különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerek pontos bevétele helyett növelnénk étrendünkben a C-vitaminban gazdag élelmiszerek mennyiségét, vagy C-vitamin tablettákat szednénk marékszám? Az utóbbit már többször megvizsgálták és nem működik: a legkülönbözőbb vitaminok éveken át történő szedése nem előzte meg sem az agyvérzést vagy infarktust, sem a rosszindulatú daganatok kifejlődését.

A szaksajtóban a magas vérnyomás kezelésének egyik legismertebb amerikai szakértője, az eredetileg svájci szívgyógyász, Franz Messerli úgy nyilatkozott, hogy az eredmény érdekes, de további vizsgálatokat igényel. Például nyilvánvaló, hogy aki egészségesebben táplálkozik, az sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, és egyúttal kevesebb konyhasót eszik, így a vérnyomása is alacsonyabb.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés