2024. Március 05. kedd

Csökkenti a vérnyomást a C-vitamin?

magas vérnyomás, intravénás, C-vitamin
1 . oldal
Olasz kutatók szerint a C-vitamin a központi idegrendszer útján csökkentheti a magas vérnyomást. A hipertóniás betegek öröme egyelőre korai: a szájon át szedett vitamin sajnos nem segít, a kutatók intravénásan adagolt vitaminnal érték el a hatást.

A vénásan adagolt C-vitamin csökkentette a szimpatikus idegrendszer aktivitását és az oxidatív stressz révén a magas vérnyomást is – mondta el Dr. Rosa Maria Bruno, a Pisai Egyetem kutatója.

infúzió, Cvitamin, magas vérnyomás

A szimpatikus idegrendszer a központi idegrendszer részeként a vegetatív funkciókat szabályozza, például a vérnyomást, így ennek túlzott aktivitása vérnyomásemelkedéshez, majd szervkárosodáshoz vezet. Januárban brit tudósok bebizonyították, hogy a vér magas C-vitamin szintje segít a stroke megelőzésében.

Olasz kutatók 12, ismeretlen eredetű magas vérnyomásban szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba, akik semmilyen előzetes kezelésben nem részesültek. Vénás C-vitamin adagolását követően húsz percen keresztül mérték a vérnyomást és a szimpatikus idegrendszer aktivitását, és azt találták, hogy az antioxidánsok szintje emelkedett, míg a szimpatikus idegrendszer aktivitása körülbelül 11 százalékkal csökkent. A vérnyomáscsökkenés átlagosan csaknem 7 százalék volt, ebből a diasztolés érték közel 9 százalékot csökkent, míg a szisztolés nem változott számottevően.

Azonban korai kijelenteni, hogy a C-vitamin adagolása csökkenti a vérnyomást. „Az eredményeinket nem lehet közvetlenül átvenni a klinikai gyakorlatba, mivel a kísérletben egyszeri nagy dózis C-vitamint alkalmaztunk intravénásan. Nem tudjuk, a tartós szájon át szedéssel elérhető-e ugyanaz a hatás.”

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház Kardiovaszkuláris Központjának igazgatója egyetért ezzel, hogy talán épp az intravénás adagolás miatt mutatkoztak ezek a kedvező hatások, de az érbetegségek kezelésében mindenképp szerepe van az antioxidánsoknak. Sajnos Dr. Steinbaum szerint manapság még nem lehet a gyógyszeres kezelést diétával és vitaminokkal helyettesíteni és a tanulmány alapján senki nem fog azonnal elkezdeni vénásan C-vitamint adagolni a betegeinek.


Forrás: Medipress
2008. 09. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés