2024. Június 18. kedd
A C-vitamin korábbi kutatások szerint csökkenti a daganatok növekedését, egy amerikai kutatás azonban ezzel ellentétes eredményt hozott: a vitamin hatására csökkent a kemoterápia hatékonysága.

Amerikai kutatók C-vitaminnal előkezelt izolált daganatsejteken végzett laboratóriumi kísérleteik során azt találták, hogy a kemoterápia során e sejtek közül 30-70%-kal kevesebb pusztult el. Egérkísérletek során az is kiderült, hogy a daganatok gyorsabban növekedtek, ha az állatok a kemoterápia mellett C-vitamint is kaptak. A kutatók szerint emberben hasonló játszódhat le.

C-vitamin, kemoterápia

„A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők csökkenthetik a betegeknél a kemoterápiára adott választ” – mondta el Mark Heaney, a Sloan-Kettering Onkológiai Központ szakorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

Korábbi kutatások szerint a C-vitamin antioxidánsként hasznos lehet a rákbetegek számára. Egy kísérlet például azt igazolta, hogy az egerekbe injekciózott nagy dózisú C-vitamin 50%-kal csökkenti a daganatok növekedését.

A C-vitamin meghosszabbítja az egészséges sejtek életét azáltal, hogy védi a sejt „erőművét”, a mitokondriumot. A daganatos sejtek esetében azonban a sejtek elpusztítása a cél, ezért a kemoterápiás szerek a mitokondrium károsítása útján váltanak ki sejthalált – ismertette Heaney. Az új kutatás szerint a C-vitamin ezt a folyamatot befolyásolja, ezért a daganatsejtek egy része a kemoterápia ellenére életben marad.

A Cancer Research c. folyóiratban megjelent tanulmányban Heaney kiegyensúlyozott étrendet javasol a daganatos betegek számára, melyben C-vitamint is tartalmazó ételek is szerepelnek, kiegészítő C-vitamin-készítmények szedését azonban nem ajánlja.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés