2024. Május 23. csütörtök
Kutatási eredmények szerint az alváshiány jelentősen megnöveli a különböző érzelmek intenzitását, különösen a szorongásra hajlamos emberek esetében.

A Kalifornia Egyetem Alvás- és Idegi Képalkotó Laboratóriumának szakértői 18 egészséges felnőtt agyi aktivitását figyelték meg funkciós mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI): az egyik vizsgálatra kipihenten, a másikra egy álmatlan éjszakát követően érkeztek a résztvevők. A vizsgálatok során a résztvevőket potenciálisan negatív és semleges érzelmi hatásoknak tették ki.

alváshiány, szorongás, érzelmek

Az fMRI eredményei szerint az alváshiány jelentősen fokozta az agy mély érzelmekért felelős központjában az érzelmek kialakulását megelőző állapot intenzitását, különösen a negatív és kellemetlen emlékek tárolásáért felelős amygdalában. Egyes önkénteseknél az alváshiány akár 60 százalékkal is növelhette az érzelmek intenzitását.

A kutatók rájöttek arra is, hogy az alváshiány kellemetlen mellékhatásai nagyban függnek attól is, mennyire hajlamos valaki a szorongásra. A szorongásra leginkább hajlamos résztvevők szenvedtek legjobban az alváshiány miatt.

„Az érzelmek előkészítése rendkívül fontos agyi folyamat és egy alapvető túlélési mechanizmus – mondta Andrea Goldstein, az Alvás- és Idegi Képalkotó Laboratórium munkatársa. – Kutatási eredményeink szerint már egyetlen álmatlan éjszaka is jelentősen befolyásolhatja ennek az agyi folyamatnak az optimális működését, különösen a szorongásra hajlamos egyéneknél. Mivel az alvásidő lerövidülése nagyban jellemző a modern társadalomra, érdemes odafigyelni, főleg ha hajlamosak vagyunk az érzelmi instabilitásra.”

A részletes kutatási eredményeket Bostonban, a 26. éves SLEEP konferencián ismertették.


Forrás: Medipress
2012. 06. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés