2024. Május 18. szombat
Az alvászavarokat már korábban is kapcsolatba hozták a depresszióval, az immunrendszer gyengeségével és a szívbetegségekkel, és az is egyre nyilvánvalóbb, hogy szoros összefüggés van a kialvatlanság, a problémás emberi kapcsolatok, a kimerültség és a koncentráció hiánya között – derült ki egy felmérésből.

A közelmúltban az Egyesült Királyságban végzett készült online felmérés szerint – amelyben csaknem 6800 ember vett részt – a szigetország lakosságának harminc százaléka küzd alvászavarokkal.

álmatlanság

Az álmatlanságban szenvedők közül négyszer többen küzdenek párkapcsolati gondokkal, háromszor többen érzik depressziósnak magukat, illetve ugyanennyien érzik úgy, hogy képtelenek bármire is koncentrálni. Dr. Dan Robotham, a Mentális Egészség Alapítvány vezető kutatója, a felmérés egyik készítője szerint a rossz alvók könnyen ördögi körbe kerülnek, mivel a kialvatlanság lelki problémákhoz vezet, ami viszont még rosszabb alvást eredményez.

„Nagyon fontos, hogy a munkaadók, az iskolai és az egészségügyi szervek vezetői felismerjék, ha valaki az alkalmazottaik között alvásgondokkal küzd” – nyilatkozta Robotham. Az alapítvány fontosnak tartja, hogy a háziorvosok többet tudjanak a problémáról, és minél hamarabb felismerjék a tüneteket betegeiknél.

Colin Espie professzor, a Glasgow Egyetem Alvásközpontjának igazgatója hozzátette: „Nem lehet többé a szőnyeg alá söpörni az alvásprobléma tényét, hiszen a jelenség kihat egészségügyi és gazdasági helyzetünkre, valamint mindennapi közérzetünkre is.”

A felmérés nem volt reprezentatív, kitöltői között valószínűsíthetően többen voltak olyanok, akik maguk is valamilyen alvászavarral küzdenek, az mégis kiderült belőle, milyen nagy életminőségbeli különbség van a jó és rossz alvók között.


Forrás: Medipress
2011. 01. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés