2024. Május 18. szombat
Ha hajnali háromkor még a plafont bámulja, és gondolatai a pénzügyi problémái körül járnak, jobb ha tudja, hogy ezzel nincs egyedül. Egy amerikai felmérés szerint a lakosság egyharmada álmatlanul forgolódik az ország gazdaságát és saját pénzügyeiket érintő gondok miatt.

A gazdasági válság még tovább fokozta az amúgy is elterjedt kialvatlanság-járványt: az amerikai felnőttek 72 százaléka 8 óránál, 20 százaléka pedig 6 óránál kevesebbet alszik, ami 2001-ben még csak 62, illetve, 13 százalék volt.

kialvatlanság, alvás

A kialvatlanság pedig nemcsak fáradtságot okoz, hanem számos kognitív, érzelmi és egészségügyi rendellenességgel is összefüggésbe hozható, köztük a rossz koncentrációs képességgel, a szorongással, depresszióval, elhízással, magas vérnyomással, szívbetegséggel, cukorbetegséggel, valamint a memória és az immunrendszer elégtelen működésével. A kevés alvás közegészségügyi problémának is számít, mert évente több ezer közúti baleset írható a rovására.

Az alábbiakban olyan stratégiákat veszünk sorra, amelyek segíthetnek az elalvásban:

Ragaszkodjunk egy napirendhez!
Próbáljunk minden este körülbelül ugyanakkor lefeküdni, és reggelente ugyanakkor felkelni, még a hétvégén is. A szervezetünk rendszeres alvás-ébrenlét ritmussal működik a legjobban.

Kerüljük az esti evést és az alkoholfogyasztást!
Három órával lefekvés előtt már ne együnk, és kerüljük a késő esti alkoholfogyasztást. Bár az alkoholtól eleinte elnehezedünk, később ez a hatás elmúlik, és fokozott éberséget tapasztalhatunk, amitől nehezen tudunk elaludni.

Testmozgás
A hét legtöbb napján végezzünk legalább fél órás intenzív testmozgást. Az intenzív azt jelenti, hogy annyira kifulladunk tőle, hogy a lihegéstől csak egy-két szót tudunk kimondani egyhuzamban. Ha az edzéstől nehezen alszunk el, végezzük inkább a mozgást reggel vagy délután.

Otthonos hálószoba
Legyen a hálószoba sötét, csendes, hűvös és rendezett. Ha szükséges, tegyünk fel vastagabb függönyöket, vagy húzzuk távolabb az ágyat a zajos ablaktól.

A hálószoba csak alvásra és szexre szolgáljon!
Lefekvéskor mindenki nyugalmat és ellazulást akar érezni, ami vonzza az álmot. Ha valamilyen agystimuláló tevékenységet végzünk, például TV-t nézünk, e-mailt írunk vagy telefonálunk a hálóban, megszokjuk, hogy valamilyen energikus és aktív dolgot teszünk az ágyban, ez pedig gátolja az alvást.

Tanuljuk meg ellazítani a testünket és az elménket!
Egyszerű relaxációs technikákkal oldhatjuk a fizikai feszültséget és lecsendesíthetjük az elménket, ami elősegíti az elalvást.

Ne féljünk az elalvástól!
Bár a huszonkettes csapdájának hangzik, sokan észre sem veszik, milyen komoly problémát okoz. A küzdelmet úgy könnyíthetjük meg, hogy másképp próbálunk az elalvásra gondolni. Ahelyett, hogy azt hajtogatnánk: „Megint nem fogok elaludni, és olyan leszek holnap, mint a mosogatórongy!”, mondjuk inkább azt magunknak, hogy „Végül el fogok aludni, és még ha nem is alszom egész éjjel, akkor is képes leszek a normális működésre holnap, ahogyan mindig is.” És ne nézegessük folyamatosan az órát.


Forrás: Medipress
2011. 08. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés