2024. Június 24. hétfő
Bár a nyugodt éjszakai alvás értéke jól ismert, sok ember lényegesen kevesebbet alszik, mint a csúcsteljesítményhez szükséges nyolc óra.

A texasi Baylor Regionális Egészségügyi Központ Összehasonlító Epilepszia- és Alvászavar-Központja szerint az okok és a megoldások az alábbiak lehetnek:

elalvás, alvás

Csökkentsük a koffeinbevitelt. Ha reggel megiszunk egy nagy bögre kávét, hogy felébredjünk, majd vacsora után ismét – mindegy, azért-e, hogy későig fennmaradjunk, megzavarjuk a szervezet elalvási képességét. Különösen a lefekvés előtti hat órában figyeljünk oda a koffeinbevitelre.

Aggódjunk kevesebbet. Ha éjszaka ébren forgolódunk, miközben otthoni vagy munkahelyi gondjainkon rágódunk, az az elalvás megnehezítésén kívül nem sokat segít, így próbáljunk megszabadulni a gondoktól lefekvéskor. „Amikor letesszük a fejünket a párnára, egyetlen dolgunk az alvás” – mondta el a Központ vezetője, Raul Noriega egy sajtóközleményben.

Ne éjszaka eddzünk. A testmozgás jót tesz a szervezetünknek, azonban ha röviddel lefekvés előtt végezzük, árthat is, mivel nehezebbé teszi az elalvást. Ez amiatt van, hogy alváskor a testhőmérséklet körülbelül egy fokkal csökken, ám ha az edzés miatt kimelegedtünk, lehet, hogy csak órák múlva hűlünk le annyira, hogy el tudjunk aludni, magyarázta Noriega.

Alakítsuk ki alvási szokásainkat. Próbáljunk meg minden nap ugyanakkor kelni és feküdni, még hétvégén is. Kapcsoljuk ki a tévét és a zenelejátszót, oltsuk le a lámpákat és vegyünk egy meleg (nem forró) zuhanyt, hogy nyugodt hangulatot teremtsünk. Esetleg olvassunk még egy kicsit az ágyban villanyoltás előtt.


Forrás: Medipress
2009. 04. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés