2024. Június 17. hétfő
Baleseteket okoz a kialvatlanság -  Betegség és tünet
Nemzetközi becslések szerint a fejlett országokban a lakosság mintegy 30 százalékát érinthetik a különböző alvásbetegségek és hasonló az arány Magyarországon is – hangzott el az alvás világnapja (World Sleep Day) alkalmával rendezett budapesti sajtótájékoztatón, ahol alváskutatók, orvosok és közlekedési szakemberek szóltak a témáról más és más megközelítésből.

Az Országos Alvásfelmérés a közelmúltban indult és azt a célt szolgálja, hogy a benne résztvevők képet kapjanak az alvásszokásokról. A vállalatok, intézmények dolgozói, köztük az Országos Mentőszolgálat alkalmazottai körében végzett felmérések első tapasztalata: rosszul alszunk – hangzott el a tájékoztatón. Az idén először csatlakoztak a magyarok a nemzetközi világnap eseményeihez, amelyet mindig a tavaszi napéjegyenlőség időpontjához kötnek.

alvás, alvászavar, kialvatlanság

Baleseteket okoz a kialvatlanság

A fejlett országokban – így Magyarországon is – az életminőség változásának következtében kevesebbet és rosszabbul alszunk - mondta Szakács Zoltán, a Magyar Alvástársaság főtitkára. Ma egyre inkább jellemző a túlhajszoltság, a stressz, a növekvő zaj és az egyre ingergazdagabb környezet. Márpedig a kialvatlanság életveszélyes: a hazai közúti balesetek 10 százaléka a fáradtság illetve elalvás miatt történik, a halálos baleseteknél ez az arány közel 20 százalékos.

A közlekedési hatóság és néhány megyei rendőrkapitányság – legutóbb a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság közreműködésével – végez olyan kampányokat, amelyek az ilyen balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet. Csete Ágnes, a Pest megyei rendőrkapitányság munkatársa a sajtótájékoztatón bemutatott egy olyan kis egyszerű eszközt, amely menet közben figyelmeztetheti a sofőrt, ha elalszik.

A hivatásos sofőrök számára ez még inkább fontosabb lehet. Az Európai Unió célja, hogy 2000 és 2010 között a közúti balesetek halálos áldozatainak száma – ma évi 40.000 – a felére csökkenjen. Az EU 27 tagállamában évente összesen 1,4 millió közlekedési baleset történik. Magyarországon 2015-ig ugyancsak 50 százalékkal kell csökkenteni a személyi sérüléses balesetek és halálos áldozatok számát. A kormány 2007 végén átfogó intézkedéscsomagot bocsátott ki a közlekedésbiztonság javítására – hangzott el a tájékoztatón.

Betegség és tünet

Az alvászavar lehet betegség és valamilyen betegségnek a tünete is. Több mint 100, alvással kapcsolatos betegség ismert napjainkban, amelyek között legismertebb a horkolás. A légzészavarral, légzéskihagyással járó horkolás – amelynek súlyosabb formáit fontos lenne mindenkinek kezeltetni – a legtöbbször szoros kapcsolatban van az elhízással, a cukorbetegséggel, a szív- és vérkeringési panaszokkal.

Sok súlyos betegség – vagy éppen a halál – alvás közben éri az embert, főleg hajnalban, mint az érelzáródások, ritmuspanaszok, érkatasztrófák jelentős része. Az alvászavarban szenvedők nagy része azonban nem megy orvoshoz, háziorvosának sem említi, ha nem tud aludni.

Számosan a narkolepsziával sem fordulnak orvoshoz – ez az a fajta betegség, amikor rövid időre, váratlanul, nappal is elalszik a beteg. Ez nemcsak kínos és kellemetlen lehet, de bizonyos élethelyzetekben életveszélyes is – mondta az MTI munkatársának Várszegi Mária, a szegedi alvásközpont főorvosa. Magyarországon körülbelül 2000 ember szenved narkolepsziában, de csak 110 embert kezelnek vele.

Magyarországon ma 7 állami intézményben foglalkoznak térítésmentesen az alvásbetegségek diagnosztizálásával és gyógyításával. Elbírnák azt is, ha többen fordulnának hozzájuk, de sok beteg még a háziorvosának sem említi meg, ha csak álom marad számára a hosszú, pihentető alvás.


Forrás: MTI
2009. 03. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés