2024. Május 18. szombat
Egy lépéssel közelebb vannak kutatók az álmatlanság gyógyításához, miután felfedezték az enzimet, amely felelőssé tehető az alvás közbeni felébredésért – számolt be amerikai kutatók eredményéről a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A tanulmány szerint rábukkantak arra a kémiai kapcsolóra, amely felszínessé teszi az alvást és felébreszti az embereket, és amelynek gátlásával pihentető alvást lehetne elérni.

álmatlanság

„Az alvást, a tudatosságban beálló egyik legtitokzatosabb elmozdulást a biológiai folyamatok, a környezet és a viselkedés közötti igen finom egyensúly szabályozza, ám ennek teljes mechanizmusát még nem értjük” – emlékeztetett Subimal Dutta, a Journal of Neuroscience című folyóiratban ismertetett tanulmány egyik szerzője.

A kutatás célja az alvás sejtszintű szabályozási folyamatainak jobb megértése volt. „Az alvászavarok jelenlegi kezelési módja nem hoz ideális eredményt, ráadásul sok nemkívánatos mellékhatással járnak” – tette hozzá Dutta. A kulcsfontosságú enzimek vizsgálata reményeik szerint elvezethet egy specifikusabb, finoman hangolható megközelítés kidolgozásához az alvászavarok kezelésében.


Forrás: MTI
2011. 11. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés