2024. Május 18. szombat

Árt a szívnek az álmatlanság

álmatlanság, inszomnia, vérnyomás
1 . oldal
A kóros álmatlanságban (inszomnia) szenvedők vérnyomása éjszaka magasabb, ez pedig szívbetegségek kialakulásához vezethet – mutatta ki egy kanadai vizsgálat.

„A krónikus álmatlanság hosszú évek alatt negatív hatással lehet a szívre egy máskülönben egészséges személyben – közölte Paola A. Lanfranchi, a Montréali Egyetem Orvostudományi Karának professzora. A normál alvóknál a vérnyomás csökken, ami pihenteti a szívet, miközben az inszomnia magasabb éjjeli vérnyomást okoz, amely hosszú távon szív-érrendszeri kockázattal járat és károsítja a szívet.”

álmatlanság, inszomnia, vérnyomás

A megállapítás a Montréal Egyetem, a Montréali Sacré-Coeur Kórház Alvászavar Központ és a Laval Egyetem közreműködésével zajló vizsgálat eredményeként született, amelyben alvászavarral küzdők és normál alvók vérnyomását mérték 24 órán keresztül alváslaboratóriumban. A résztvevők 40 órát töltöttek a laboratóriumban: két éjszaka a hozzászokással, majd egy pedig a monitorozással telt.

„A vérnyomásciklusok nagyjából az alvás-ébrenlét ciklushoz kötődnek” – magyarázta Jacques Montplaisir társszerző. Mivel a vérnyomás az inszomniások körében megemelkedik, a szívbetegekre nézve a betegség progressziójának kifejezett kockázatát jelenti.”

Az eredmények fontosak, mivel az inszomnia, amely az elalvás vagy az éjszaka átalvásának krónikus nehézsége, az emberiség 48 százalékát érinti élete során – olvasható a Sleep című tudományos lapban.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés