2024. Május 24. péntek
A rosszul alvó férfiaknak jóval alacsonyabb a tesztoszteronszintje, ami a nemi vágy hiányához vezethet, sőt, akár nemzőképességük is sérülhet – derítette ki egy tanulmány.

A tanulmány megállapításai újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy az alváshiány komoly, hosszantartó hatással van a hormonháztartásra. A Chicagói Egyetem kutatói úgy találták, hogy heti öt napon öt óránál kevesebb alvás nagy mértékben csökkenti a tesztoszteronszintet a férfiaknál – olyan mértékben, mintha az illető 15 évvel idősebb lenne.

alvás, tesztoszteron

Az Eve Van Cauter által vezetett kutatócsoport tíz fiatal – átlagosan 24 éves – férfit vizsgált, akik vékonyak voltak és jó egészségnek örvendtek az endokrinrendszer működésére, a pszichés állapotra és az esetleges alvásproblémákra vonatkozó vizsgálatok szerint. Az alváslaborban eltöltött első három éjszakán akár tíz órát is alhattak, majd a következő nyolc éjszakán csupán öt óra alvást engedélyeztek számukra.

A kutatók az utolsó napon 24 órán át, 15-30 percenként vettek vért a résztvevőktől, és mérték benne a tesztoszteron koncentrációját. A férfiak hormonszintje 10-15 százalékkal kisebb volt az alvásmegvonás után, mint előtte. A legalacsonyabb értéket délután 2 óra és este 10 óra között mérték – derült ki a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból.

A tesztoszteron összefügg az izmok és a csontok tömegének növekedésével; alacsony szintje csökkenti a koncentrációs készséget, fáradsághoz és alacsony energiaszinthez vezethet, de kapcsolatba hozták már a metabolikus szindróma kialakulásával is, ami növeli a szívbetegségek, a szélütés és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.


Forrás: MTI
2011. 06. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés