2024. Június 17. hétfő
A színterápia eredete -  Hogyan hatnak a különböző színek? -  A színterápia alkalmazása
A környezetünkben lévő színek lelki állapotunkat és fiziológiai folyamatainkat, ezáltal pedig egészségi állapotunkat is képesek befolyásolni — erre épít a színterápia. Tudja meg, hogy hogyan segíthetnek az egyes színek az egészség megőrzésében!

Sokan tapasztaltuk már, hogy egy-egy vidám színű ruhadarab mennyire feldobja a hangulatunkat, hogy a napsárgára, narancsra festett helyiségben milyen jól éreztük magunkat, vagy éppen milyen hűvösnek tűnnek a kék falak. Az sem ritka már, hogy a wellness szállók szaunáiban fényterápiával kombinált gőzkamrát találunk, ahol a mennyezetbe épített pici LED égők színeinek változásával varázsolják még kellemesebbé a hangulatot.

A színterápia gyógyító hatásának alkalmazása azonban ennél jóval többre képes: nem csak a lelki állapotunkat, de fiziológiai folyamatainkat, s ezáltal egészségi állapotunkat is képes jótékonyan befolyásolni.

 A színgyógyászat (görögül chromoterápia) viszonylag fiatal gyógyászati ágnak számít a szelíd gyógymódok között — a tengerentúlon és a Távol-Keleten azonban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Nem véletlenül: hiszen fájdalommentesen, a szervezet belső, öngyógyító folyamatait stimulálva lehet nagyon jó eredményeket elérni ezzel a módszerrel.

Színterápia 2

A színterápia eredete

A színek erejének a szervezetre gyakorolt hatását igen korán, már az ókorban (Kínában, Indiában és Egyiptomban is) felismerték. A három alap (vagy primer) színt: a zöldet, a kéket és a vöröset a többitől elkülönülten kezelték, fokozottabb hatást is tulajdonítottak nekik.

Az indiai ájurvédikus gyógyászatban a csakrákat, a testen lévő energiaközpontokat is színekkel hozzák összefüggésbe és nem csak szimbolikus értelemben. Az Ájurvéda szerint a testi egyensúly visszaszerzésének az egyik hatékony eszköze a szín. Valamennyi csakra és az annak megfelelő szerv reagál egy bizonyos színre: a kékre a torok, a zöldre a tüdő és a szív, a vörösre az alsó végtagok. Ha felborul a szervezetben a harmónia, a színekkel, vagy azok kombinációjával visszaállíthatjuk a megfelelő egyensúlyi állapotot, ami maga az egészség.

Ma már egyre több helyen hoznak létre színterápiás szobákat. Németországban alkalmazzák pl. idősek otthonában, egészségügyi és rekreációs intézményekben is.

Hogyan hatnak a különböző színek?

A színterápia hatása a vegetatív idegrendszerrel hozható összefüggésbe, annak közvetítésével fejti ki hatását. A meleg színek az immunrendszert serkentésével energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak.

A kéknek nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása van, felébreszti a szervezet belső önvédelmi rendszerét, használatával elősegíthető a sebek, sérülések körüli gyulladások gyógyulása. Ellazítja az izmokat, lassítja a szív és érrendszer, valamint a nyirokrendszer működését. Összefüggésben van a torok, a nyak, a nyelőcső, a száj, a fogak, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működésével.

Erősen hat a légzőrendszerre, a hörgőkre és a hangképző szervekre. A népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatása miatt gyakorta javasolják torokfájás esetén a kék kendő használatát.

Pszichésen a beszéddel és az önkifejezéssel, az intellektussal áll kapcsolatban. Az elnyomott érzelmek elzárhatják a torokcsakra energiáját, s okozhatnak ezen a területen betegségeket. Indigó árnyalata a meditációs gyakorlatok során segíti a szellem ellazulását, utat nyit a spiritualitás irányába.

A zöld a természet, a természetesség színe. A szívcsakrához, vagyis a test energetikai középpontjához kapcsolják. Hatással van az immunrendszerre: vérzéscsillapító, idegnyugtató hatású, segíti a szövetekben végbemenő regenerációs folyamatokat. Pszichésen is az egyensúly megteremtésében játszik szerepet, valamint a pozitív gondolkodáshoz, az összpontosításhoz járul hozzá — így különösen jótékony hatású az alkalmazása fokozott stressz esetén. A hormonháztartás rendellenes (túl-, illetve alul)-működésének helyreállításában pozitív szerepet játszik.

A vörös a szenvedély, bátorság, erő színe, ugyanakkor az agresszióé is. A vérkeringés, a szaporodási rendszer és az alsó végtagok funkcióival függ össze. Közvetlen kapcsolatban van a mellékvesével, a vesékkel, és a hátgerinccel. Hatással van a herére, a petefészekre, a lábakra, a talpra és a köldök tájékára. Központosítja az alapvető életerőt. A vörös szín felelős a fizikai erőnlétünkért és vitalitásunkért. A munka, a hivatás, az energia, az aktivitás elsődleges mozgatórugója. Stimulálja az idegrendszert, fokozza a vérkeringést, aktivizálja a mellékvesék működését.

Alkalmazható minden olyan esetben, amikor fokozni kívánjuk az energiák áramlását. Érzékenyebbé, kifinomultabbá teszi az érzékszervek működését (a hallást, látást, szaglást, ízlelést és tapintást), erősíti a szexualitást. A gyökércsakrát serkenti. A mellékvesékben fokozott adrenalintermelést idéz elő, hatására nő a hemoglobin mennyisége és a testhőmérséklet, ezzel növekszik a vitalitás. Kiválóan alkalmazható alacsony vérnyomás, vérszegénység esetén, passzivitásra, zárkózottságra, fáradékonyságra hajlamos embereknél. Hiperaktivitás esetén azonban kimondottan kerülendő.

A színterápia alkalmazása

Jó eredmények érhetők el vele minden olyan betegségben, amelyben a diagnózis a vegetatív idegrendszerrel hozható kapcsolatba, vagy ahol az immunrendszer serkentése a cél — energiaválságban, gyomor- és bélpanaszokban, mozgásszervi panaszokban, bőrgyulladásnál.

Ugyanakkor alkalmazása nem ajánlott dekompenzált szívbetegségben, lappangó pszichés zavarokban, szorongásos állapotokban, valamint rosszindulatú daganatoknál!

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a szín- vagy fényterápiára nem önálló gyógyító beavatkozásként kell tekinteni, hanem mint kiváló komplementer, kiegészítő gyógymódra. Az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, a szervezet tonizálásában azonban önállóan is kiváló hatást érhetünk el vele.


Forrás: Buzás Judit

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés