2024. Június 17. hétfő
Az amerikai férfiak, bár apáikhoz képest kevésbé lazsálósak, még mindig nem veszik ki eléggé a részüket a házimunkából és a gyermeknevelésből – állítja egy felmérés, amely szerint pedig nagyon is érdemes feltápászkodni a kanapéról és rákapcsolni a munkára, mivel a jutalom több szex lehet.

Az elmúlt negyven évben a férfiak által végzett házimunka mennyisége megduplázódott, a gyermeknevelésre szánt idő pedig megháromszorozódott – derült ki a Council on Contemporary Families nevű amerikai szervezet több kutatást összegző vizsgálatából.

szex sex házimunka párkapcsolat nemi egyenlőség„A férfiak és nők talán még nem teljes mértékben egyenlőek, de a játékszabályok alapjaiban és visszafordíthatatlanul megváltoztak.”– áll az eredményeket összegző közleményben. A vizsgálatban közreműködő Joshua Coleman San Francisco-i pszichológus szerint az egyenlő munkamegosztás jelentősége alapvető – főként, ha a pár mindkét tagja teljes állásban dolgozik –, mindennek pedig boldogabb párkapcsolat és gyakoribb szex lehet az eredménye. A szakértő szerint biztosan nem hozza a nőt hangulatba, ha miközben ő porszívózik, párja a kanapén üldögél. Ha azonban a férfi besegít a házimunkába, azzal a vele való törődését fejezi ki, és azt, hogy nem cselédként kezeli.

A közlemény szociológus társszerzői, Scott Coltrane és Oriel Sullivan szerint a kép azonban még mindig nem rózsás, észrevételük szerint ugyanis a nők munkahelyi előnyei nincsenek arányban az otthoniakkal.

Tipikus, hogy bár a nők többet dolgoznak a munkahelyükön és emiatt otthon kevesebb házimunkát végeznek, a férfiak mégsem segítenek be nekik. A szerzők jóslata szerint ahogy egyre több nő áll munkába, mindez változni fog.

A fenti megállapítások egybevágnak a WorkingMother (Dolgozó nő) című magazin alapítója, Carol Evans tapasztalataival is, aki szerint egy viszonylag erős generációs változás figyelhető meg a férfiak családi szerepvállalásában. Szerinte a fiatalabb apák már saját magukkal szemben is elvárják, hogy segítőkészek legyenek, és ugyan a nők ez alapján még nem neveznék egyenlőnek a helyzetet, az előrelépés mégis nagy.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés