2024. Július 25. csütörtök
Az erőteljes testmozgás kutatók szerint lényegesen csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét, ezért azok a nők, akik gyakran súrolják végig a lakást, kevésbé vannak kitéve a betegségnek.

Akár 32%-kal is kisebb az esélye a mellrák kialakulásának azon nőknél, akik rendszeresen végeznek intenzív testedzést, ami nem csak futás, aerobik, tenisz vagy tánc lehet, de padlósúrolás vagy ablakmosás is.

takarítás, mellrák

A rossz hír az, hogy a rákmegelőző hatás csak az igazán erőteljes tevékenységek esetében érvényesül, az olyan könnyebb munkák, mint a porszívózás vagy a kertészkedés, ill. a kevésbé megerőltető sportágak, mint a séta vagy a kocogás nem csökkentik a mellrák rizikóját.

Kutatók Michael Leitzmann, az amerikai National Institutes of Health munkatársának vezetésével több mint 32 ezer nőt vizsgáltak 11 éven át, évenként kikérdezve őket többek között a fizikai aktivitásukról. A fenti eredmények mellett a kutatás arra is fényt derített, hogy a túlsúlyos vagy elhízott nőknél az erőteljes testmozgás nem csökkentette a rák rizikóját. Bár a kutatók szerint mindez nem jelenti azt, hogy a mozgásnak ne lenne védő szerepe, inkább arról lehet szó, hogy ezek a nők eltúlozták az aktivitásuk mértékét.

Az elhízás mai ismereteink szerint legalább hatféle rákbetegség rizikóját növeli, köztük a mellrákét is, melynek túlélése egy korábbi tanulmány szerint 50%-kal kisebb az elhízott nők esetében vékonyabb társaikhoz képest.


Forrás: Vital
2008. 11. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés