2024. Július 15. hétfő

Ártalmas lehet, ha hetente alaposan végigtakarítjuk a lakást – állítja egy kutatás. A veszélyt természetesen nem a fizikai megerőltetés jelenti, hanem a takarítás során használt tisztító és légfrissítő spray-k asztmát okozó hatása.


Az asztma szakmai ártalomként való kialakulása már régóta bizonyított azok körében, akik munkájuk során nagy mennyiségben érintkeznek hasonló szerekkel, az azonban újdonság, hogy alkalmankénti, otthoni használatuk is káros lehet.

asztma takarítás risztítószer spray

Egy barcelonai kutatóintézet 3500 fős mintán végzett vizsgálata szerint minél gyakrabban és minél többféle spray-s tisztítószert használ valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy asztmás lesz. A kutatóintézet munkatársai szerint ezek a szerek lehetnek felelősek minden hetedik felnőtt asztmás esetért, és rendszeres használatuk 30-35%-kal növeli a betegség kialakulásának esélyét.

A legnagyobb veszélyt a légfrissítők, valamint a bútor- és ablaktisztítók jelentik; a diagnosztizált asztmás esetek pedig nagyobb számban fordulnak elő azoknál, akik legalább heti négyszer használtak ilyen spray-ket.


Forrás: BBC News

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés