2022. Szeptember 25. vasárnap
1 . oldal

Ötször nagyobb eséllyel kerül kórházba asztmája miatt a kövér beteg, mint sovány sorstársa – derült ki Dr. Michael Schatz és munkatársainak tanulmányából. A súlyos elhízás rosszabb életminőséggel és a betegség kordában tartásának nehézségével is jár az asztmások esetében.


A súlyos elhízás rosszabb életminőséggel és a betegség kordában tartásának nehézségével is jár az asztmások esetében.

asztmás nő, asztma, elhízás

A Kaiser Permanente, a Massachusettsi Közkórház és a Harvard Egyetem kutatói asztmás betegeket vizsgáltak: felmérték súlyukat, magasságukat, dohányzási szokásaikat, társbetegségeiket, az asztma kezelésének mikéntjét és az életminőségüket.

Rákérdeztek az elmúlt évben történt asztma miatti kórházi felvételek számára is. A súly és magasság alapján testtömegindexet (BMI-t) számítottak, melynek 30 feletti értéke esetén állapították meg a kövérséget.

A legmegdöbbentőbbnek az ötször gyakoribb kórházi felvétel bizonyult, ám egyéb szomorú tényekre is fény derült. A kövér asztmások 2,8-szor gyakrabban küszködnek nap mint nap betegségük következtében problémákkal, és 2,7-szer nagyobb eséllyel képtelenek kordában tartani betegségüket.

Korábbi kutatások a kövérséget súlyosabb asztmával hozták összefüggésbe. A túlsúlyos, ám nem extrém módon elhízott betegek (25-29-es testtömegindexszel rendelkezők) esetében az összefüggés nem ilyen egyértelmű, ám ez vélhetően csak az alacsony esetszámnak köszönhető. Nem tudni azonban a kapcsolat okát. Dr. Schatzék az alacsonyabb önértékelést okolják, mely miatt a kövér emberek elhanyagolják betegségüket, nem szedik megfelelően gyógyszereiket.


Forrás: Medipress
2008. 09. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés