2024. Július 21. vasárnap

Az asztma tüneteinek erőssége amerikai kutatók szerint összefügg azzal, hogy otthonunkban mennyi allergén található, így a betegség elleni küzdelem olcsó, ám annál hasznosabb eszköze lehet a rendszeres takarítás.


Az Iowai Egyetem vizsgálatának eredményei amerikaiak millióinak segíthetnek, jelenleg ugyanis az asztma az egyik leggyakoribb idült megbetegedés az államokban, összesen több mint 22 millió beteggel. „Az asztmások számára a lakáson belüli allergének jelentősége nem csekély, hiszen a legtöbb ember élete nagy részét bent tölti, elsősorban a saját otthonában” – magyarázta Dr. Darryl Zeldin, a kutatók egyike.

asztma, allergén, takarítás

A kutatás szerint az amerikai otthonokban számos allergén található. A lakások 52%-ában legalább hat allergént kimutattak, és 46%-ukban három vagy több igen magas koncentrációban volt jelen. A kutatók a kutya, macska, egér, csótány, poratka és az Alternaria gomba allergénjeit mérték.

A lakásban lévő allergénkoncentráció számos tényezőtől függ, például a rassztól, a jövedelemtől, a lakás típusától, és meghatározók az olyan allergénforrások, mint a háziállatok, vagy a különböző vegyszerek is. Az is kiderült, hogy gyermekek jelenlétében általában tisztábban tartják a lakásokat, ami hozzájárul az allergénszint csökkentéséhez.

A kutatás vezetője, Dr. Päivi Salo szerint érdemes tehát az asztma terápiájának részeként az allergénexpozíciót csökkenteni, és gyakrabban takarítani a lakásban. Nem mindegy azonban, hogy mivel: egy korábbi kutatás szerint a spray formájú tisztítószerek növelhetik az asztma kialakulásának esélyét.
Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés