2024. Június 22. szombat
Lehet, hogy ők a trónörökösök, de az allergia és az asztma szempontjából nincs szerencséjük az elsőszülötteknek, ugyanis hajlamosabbak e betegségekre, és ez ráadásul már az anyaméhben eldől.

A Dél-Karolinai Egyetem kutatása szerint az elsőszülött gyermekek sokkal gyakrabban hordoznak magukban olyan génvariánst, amely növeli az allergia kialakulásának veszélyét. Ez azt jelentheti, hogy az ő esetükben sokkal nagyobb az esély a betegség kialakulására, ez a rizikó pedig egészen tíz éves korig fennáll.

allergiás kislány, allergia, elsőszülött

A kutatók az allergiás reakciók kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó immunglobulin E (IgE) antitest mennyiségét vizsgálták újszülötteknél a köldökzsinórból vett vérben. Az eredmények szerint az elsőszülöttek vérében sokkal magasabb volt az IgE szintje. A gyermekeket négy és tíz éves korukban újra megvizsgálták, és a bőrtesztek esetében sokkal többször fordult elő allergiás reakció az ő esetükben.

Az is kiderült, hogy a családban elsőként született gyermekek nagyobb eséllyel hordoznak egy olyan génvariánst, ami növeli a citokinek és az IgE szintjét. Az allergiára való hajlam tehát már az anyaméhben eldől.

A felfedezés azért is érdekes, mert részben ennek számlájára írható, hogy az elmúlt 30 évben igencsak megnőtt az allergiás gyermekek száma.


Forrás: Medipress, Vital
2008. 05. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés