2024. Június 23. vasárnap
Bőrproblémák, nyálkahártyabajok, bélbántalmak -  Pollen: a veszedelmes virágpor -  Több támadáspontú kezeléssel
Ugrásszerűen megemelkedett az utóbbi évtizedekben az allergiás betegek száma, ami azonban nem jelenti azt, hogy csak korunk betegségtípusáról volna szó. Az emberiség kultúrhistóriájából ismeretesek olyan adatok, melyek az asztmára és más allergiás jelenségekre utalnak. Még az i. e. 3. évezred elején jegyezték fel Menes fáraó halálát, melyet darázscsípés okozott. Az egyiptomi irat olyan leírást is tartalmaz, mely az asztma klinikai képére utal, s ugyanakkor terápiás javaslatot is tesz: különböző gyógynövények izzó köveken elégetett párájának belégzését javasolja. Mit mond a modern orvostudomány az allergiáról?

Az allergia kóros immunreakciót jelent, melynek során az immunrendszer ártalmatlan antigénekre, allergénekre túlzott reakcióval válaszol, ami károsítja a szervezetet. Míg a nem allergiás egyénben az idegen anyagot a szervezet védekező sejtjei bekebelezik, hatástalanítják, addig az allergiásokban maga a sejt pusztul el, s emiatt a belőle kiszabaduló különböző anyagok (mediátoroknak hívjuk őket: hisztaminok, leukotrienek, prosztaglandinok stb.) betegséget váltanak ki.

allergia

Öröklött hajlam és a környezeti tényezők együttes előfordulása játszik döntő szerepet az allergiás betegségek kiváltásában. A tünetek legtöbbször gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődnek, de bármely életszakaszban (akár 60-70 éves korban is!) felléphetnek. Igen sokrétűek a kiváltó okok.

Bőrproblémák, nyálkahártyabajok, bélbántalmak

A leggyakoribb allergiás megbetegedések a szénanátha, az asztma bronchiale; különböző allergiás bőrbetegségek; rovarcsípés, gyógyszer- és ételallergia. Szerveink közül leginkább a következők érintettek: bőrfelszín, orrnyálkahártya, légcsőnyálkahártya, a gyomor bélrendszer nyálkahártyájának felszíne. Ha az idegen anyag (pl. króm, nikkel stb.) a bőr felszínével tartósan érintkezik, akkor allergiás bőrbetegség kezdődhet, mely bőrpirosságot, viszkető érzést, esetleg hólyagos elváltozást okoz.

Amennyiben virágpor vagy a háziporatka ürüléke kerül az orrnyálkahártyára, akkor tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés léphet fel, az ismert és jellegzetes allergiás náthát, vagyis szénanáthát okozva. Könnyezést vált ki, és a kötőhártya vörösségét eredményezi a szem allergiás gyulladása. A hörgőt ért idegen hatás súlyosabb tüneteket hoz létre, mivel az allergiás gyulladásos mechanizmus a hörgő szűkületét okozza. Így jön létre a súlyos légszomj, a fulladás. A gyomorbélrendszerbe jutó étel- és gyógyszerféleség hatásaképpen csalánfoltok, hasmenés, gyomor- és bélgörcs, súlyosabb esetben keringés-összeomlás keletkezik.

Pollen: a veszedelmes virágpor

A legismertebb, szezonálisan előforduló allergének a virágporok (pollenek). Hazánkban a négy évszaknak megfelelően hosszú a pollenszezon: február végétől november végéig tart. A pollenek által kiváltott tünetek általában kettőtől hat hétig tartanak, de akadnak betegek, akik márciustól novemberig szenvednek, mert többféle virágporra is érzékenyek. Február végétől április végéig főleg a fák, bokrok virágpora okozza a tüneteket. A nyírfa, égerfa, kőris, platán, fűzfa, diófa és mogyoró virágzik ilyenkor.

A májusi, júniusi panaszokért a fűfélék virágpora felelős, míg a júliusban kezdődő náthát az összetett virágúak, az ürömfélék, a lándzsás útifű okozzák. Végül az augusztusban kezdődő allergiás tünetekért az ambróziafélék családjába tartozó parlagfű a felelős. Legtöbben talán ennek az igénytelen gyomnövénynek a pollenjére allergiásak.

Több támadáspontú kezeléssel

Egyénenként változó a pollenek által kiváltott tünetek súlyossága, és változik az időjárás szerint is. Az allergiás betegségek kezelése több támadáspontú, azonban a legjobb kezelési módszer a kiváltó okok megszüntetése. Ha nincs allergén, nincs allergia. Esős időben például a panaszok egyik pillanatról a másikra megszűnnek, mivel az esőcseppek magukkal ragadják a pollenszemcséket, és így az allergénhatás megszűnik. A szezonális panaszokat okozó polleneket és gombaspórákat azonban nehéz távol tartani környezetünktől, és ugyanilyen nehéz megszabadulnunk a háziporatkáktól is. Lakóterünkben nagy segítséget nyújtanak a légszűrő berendezések, melyek gyakorlatilag megtisztítják a levegőt az allergénektől, így végre nyugodtan, "büntetlenül" szippanthatunk friss, tiszta levegőt.

Kiemelkedő szereppel bír az allergiás betegségek kezelésében a gyógyszeres terápia. Igen jó hatásúak az antihisztaminok és a helyileg ható inhalálásos szteroidkészítmények, ezenkívül említésre méltóak a megelőzést szolgáló szerek. Az utóbbi évtized terápiás vívmánya az immunterápia, amelynek során a szervezetet mintegy felkészítjük az allergénnel való találkozásra, illetve annak kivédésére. Egyre inkább előtérbe kerül az életminőség javítása. Ez az átfogó program a lakosság felvilágosítását tűzte ki célul, hogy mind többet tudjanak meg magáról a betegségről, terápiás lehetőségéről, és nem utolsósorban állapotrosszabbodás esetén a segítség módjairól. De ami a legfontosabb: soha ne magunkat kezeljük a szomszéd gyógyszerével, hanem kizárólag az orvosunk által javasolt oki terápiától reméljük a jobbulást!


Szerző:

Dr. Mohácsi Edit
allergológus


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés