2024. Június 25. kedd
A nagyivóknál, főleg a sört fogyasztóknál jelentősen megnő az agresszív prosztatarák kialakulásának veszélye – derült ki egy tanulmányból. Emellett az érintetteknek azzal is számolniuk kell, hogy a prosztatarák megelőzésére használt szer, a finasterid is hatástalannak bizonyul.

A hetente legalább öt nap napi 50 gramm tiszta szesznél (vagyis négy felesnél) többet fogyasztó férfiak esetében kétszeres az agresszív prosztatarák kockázata a nem ivókhoz képest – állapította meg Alan R. Kristal, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ daganatmegelőző programjának társvezetője több, mint 10 ezer férfi vizsgálata alapján. A kutató és munkatársai a mértékkel ivók és az alkoholt nem fogyasztók esetében nem találtak ilyen különbséget.

sör, agresszív, prosztatarák

A prosztatadaganat az esetek többségében nagyon lassan növekszik, a 10 éves túlélés 100 százalékos, és a legtöbb férfi másba hal bele. „A betegség agresszív formájában szenvedőknél azonban a 10 éves túlélés mindössze 60-70 százalék” – mondta el Kristal.

Mivel a tanulmányban résztvevők többsége sört ivott – naponta általában hat üveggel –, nem tudni, hogy más alkoholfélék is növelik-e az agresszív prosztatarák kockázatát.

Korábban már feltárták az összefüggést az alkoholfogyasztás és más tumorok, a fej-nyaki daganatok, a nyelőcsőrák és az emlőrák között, azonban a prosztatarák esetében még további vizsgálatok szükségesek.

Az Amerikai Onkológiai Társaság azonban azt tanácsolja, a rizikó csökkentése érdekében érdemes kevesebb alkoholt inni.


Forrás: Medipress
2009. 07. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés