2024. Április 16. kedd
A prosztata daganata a betegek többségénél nagyon lassan növekszik, emiatt a kezelés sokszor felesleges, mert többet árt, mint használ – állapította meg egy amerikai tanulmány.

A 15 éven át tartó vizsgálatban több mint 12 ezer prosztatarákkal műtött férfi vett részt, akik radikális műtéten estek át: teljes prosztatájukat eltávolították a tumor megállapítása után. Tizenöt év elteltével azt állapították meg a kutatók, hogy a férfiaknak mindössze 12 százaléka halt meg a prosztatarák következtében, annak ellenére, hogy sokuk a betegség agresszív formájában szenvedett. A betegek 38 százaléka más ok miatt halt meg.

prosztatarák, kezelés

A kutatás eredménye azért figyelemre méltó Peter Scardino, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint, mivel azt mutatja, hogy a kezelt betegeknél rendkívül alacsony a prosztatarák miatti, 15 éven belüli halálozás esélye. Ez alátámasztja azt az elképzelést is, hogy a lassan növekvő daganatok nem feltétlenül igényelnek azonnali beavatkozást.

Az orvosok az 50 év fölötti férfiaknak rutinszerűen javasolják a prosztatarák szűrését a vérből elvégzett PSA-teszttel. A vérmintában egy fehérje, az úgynevezett prosztataspecifikus antigén mennyiségét mérik.

Eddig úgy hitték, hogy a korai rákdiagnózis utáni agresszív kezelés a legjobb választási lehetőség. A prosztatarák progressziója azonban daganatonként eltérő lehet: sok nagyon lassan növekszik, és évek után okoz csak kárt. Néhány tanulmány azt mutatta, hogy a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak közül sokan a műtéti beavatkozás vagy sugárkezelés mellékhatásaitól szenvednek, miközben maga a tumor talán nem ölte volna meg őket.

Egy folyamatban zajló nagy nemzetközi tanulmány azt vizsgálja, hogy a rendszeres ellenőrzés vagy a radikális beavatkozás javasolható-e inkább a korai stádiumban felismert prosztatarák esetében – ám e vizsgálat eredményére még éveket kell várni.


Forrás: MTI
2009. 07. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés