2024. Június 18. kedd
A dohányzás és a szeszes italok, különösen a sör fogyasztása növelhetik a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit. A már korai stádiumban is végzetes betegség így akár tíz évvel korábban is jelentkezhet.

A dohányzás már régóta ismert rizikófaktor a betegség kialakulásában. A Michigani Egyetem kutatása szerint a kemény dohányosok (akik 40 éven át napi egy doboznál többet, vagy 20 éven keresztül több mint két dobozzal szívtak naponta) esetében a hasnyálmirigyrák átlagosan hét évvel korábban jelentkezett, mint a nem dohányosoknál.

sör, hasnyálmirigyrák

Az alkoholt tekintve az derült ki, hogy az absztinensekhez képest azoknál, akik naponta több mint három pohár italt fogyasztanak, átlagosan10 évvel korábban alakult ki a betegség. Dr. Michelle A. Anderson, a Michigani Egyetem professzora szerint a többi alkoholos italhoz képest a sör növeli leginkább a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit.

Ugyanakkor kiderült az is, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás együttes hatása nem növeli tovább a rák kialakulásának esélyeit.

A hasnyálmirigynek kulcsfontosságú szerepe van a vércukorszint fenntartásában, mivel itt termelődik az inzulin, és egyéb más hormonok. Mivel a hasnyálmirigyráknak gyakran nincsenek tünetei, ezért sokszor csak előrehaladott állapotban sikerül diagnosztizálni, amikor a kezelések már kevésbé hatásosak, a túlélési esély pedig jóval alacsonyabb. A betegség azonban már korai stádiumban is végzetes; az ötéves túlélési esély mindössze 33% az első stádiumú esetekben is.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés