2024. Május 22. szerda
Sem a rákot, sem a szívbetegségeket nem segítenek megelőzni a multivitaminok, legalábbis az ötven év feletti nőknél – állapították meg amerikai kutatók a témáról készült eddigi legnagyobb elemzésben.

A menopauza után lévő nőket érintő nyolcéves vizsgálat csalódást keltő eredménye összhangban van a legutóbbi, férfiakra vonatkozó tanulmányokkal. Noha a betegségeket segít megelőzni az egészséges étrend, úgy tűnik, a vitamintabletták nem helyettesítik azt – véli Marian Neuhouser, a Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársa, a közlemény vezetőszerzője.

multivitaminok

JoAnn Manson társszerző hozzátette: eredményük nem jelenti azt, hogy a vitaminok teljesen haszontalanok lennének. Egyrészt adataik csak megfigyeléseken alapulnak, másrészt a rákbetegség legtöbbször sok év alatt fejlődik ki. Manson véleménye szerint a helytelen étkezési szokásokkal élő embereknek afféle „biztosítás” lehet a multivitaminok szedése.

A nagyszabású tanulmányban 161 808 ötven év feletti nő adatait elemezték, akiknek 42 százaléka állította, hogy rendszeresen szed multivitamint. Nyolc év elteltével a vitamint szedők és nem szedők csoportjában is nagyjából ugyanannyi nőnél tapasztaltak rákbetegséget, szívrohamot vagy más szív- és érrendszeri problémát, és a halálozási arány sem tért el.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.


Forrás: MTI
2009. 02. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés