2024. Május 21. kedd
Amerikai kutatók szerint sok egészséges gyermek szed olyan vitaminokat és táplálékkiegészítőket, amelyekre nincs szüksége, ám a szegényebbek, akiknek szükségük lenne kiegészítésre, nem jutnak hozzá ilyen készítményekhez.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége egyéves kor után csak a krónikus betegségben, evési rendellenességekben szenvedőknek, és bizonyos állapotokban javasolja a vitaminpótlást. A túladagolás főként a 2-4 éveseknél veszélyes, súlyos esetekben májkárosodás léphet fel.

gyerek, vitamin

„Arra voltunk kíváncsiak, miért választják egyes szülők a recept nélkül kapható multivitamin-készítményeket gyermekeik számára, míg mások miért nem – mondta el Dr. Ulfat Shaikh, a Kalifornia Egyetem Davis Orvosi Karának gyermekgyógyász docense, a tanulmány szerzője. Feltételeztük, hogy a szülők a gyerek nem megfelelő táplálkozásából eredő káros hatások kivédésére adják a készítményeket, vagy ha nem tudják, honnan származik az elfogyasztott étel.”

Az Archives of Pediatric & Adolescent Medicine folyóiratban megjelent cikk szerzői közel 11 ezer, 2 és 17 év közötti gyermek vitaminszedési és testmozgási szokásait, valamint biztosítási viszonyait vizsgálva a szerzők azt találták, hogy a gyermekek mintegy egyharmada szed valamilyen kiegészítő készítményt, különösen a kis súlyúak. A jobb körülmények között élő gyermekek nagyobb része kap vitaminpótlást, a szegénységi küszöb felett élők 43 százaléka, a szegénységi küszöb alatt élőknek azonban csak 22 százaléka. Az élelmiszersegélyben részesülőknél szintén kevesebben szednek vitamint.

A szerzők szerint a kiegyensúlyozott étrend mellett a gyermekeknek nincs szüksége vitamin- és ásványianyag-pótlásra, míg a szerényebb körülmények között élő, rosszabbul táplált, kevesebbet mozgó gyermekeknél szükség lenne rá.


Forrás: Medipress
2009. 02. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés