2024. Június 13. csütörtök
A vitaminkészítmények hatása nem feltétlenül pozitív: egy kutatás szerint gátolják a sport egészségre gyakorolt jótékony hatását, és növelik a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

A C és az E vitaminhoz hasonló antioxidánsok ártalmatlanítják a sejtkárosodást okozó szabad gyököket, amelyek sportolás során fokozott mértékben termelődnek. Ez a folyamat azonban nem ártalmas, ugyanis aktivizálja a szervezet saját védekező rendszerét. „Hosszú távon a szabad gyökök oltóanyagként hatnak az oxidatív stressz ellen” – mondta Michael Ristow, a Jénai Egyetem táplálkozáskutatója.

vitamintabletták, sport, antioxidánsok

A német és amerikai szakemberek által végzett kutatás során 39 fiatal férfi egy négy héten át tartó sportprogramot hajtott végre. Néhányuknak naponta vitaminkészítményeket kellett beszedniük, hogy a tudósok megvizsgálhassák, hogyan befolyásolják a mozgás által kifejtett egészségügyi hatásokat. Nos, az eredmények szerint az olyan antioxidánsok, mint az E és C vitamin szedése gátolták a mozgás pozitív hatásait.

Ristow szerint a sport során fokozottan termelődő szabad gyökök javíthatják a vércukor-anyagcserét, vagyis lehetséges, hogy csökkentik a cukorbetegség kockázatait. A vizsgálati eredmények rámutattak, hogy a mozgás során keletkező szabad gyökök az inzulinrezisztencia ellen hatnak, és ezzel fontos szerepet játszhatnak a kettes típusú diabétesz elleni küzdelemben. Ezt a hatást szintén gátolják a vitaminkészítmények.

A jénai, lipcsei, potsdami és bostoni tudósok megállapították: az antioxidánsok károsak, és alig javítják az egészséget. Azonban hangsúlyozták, hogy kizárólag a vitaminkészítményekről van szó, a friss gyümölcs és zöldség jótékony hatásai továbbra is vitathatatlanok, noha ezek is tartalmaznak antioxidánsokat.


Forrás: MTI
2009. 05. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés