2024. Július 22. hétfő

Hiába szedünk vitamint a rák ellen

vitamin, szelén, rák, prosztatarák
1 . oldal
Világszerte sokan szednek különböző vitaminokat – a legtöbben C- és E-vitamint –, illetve szelént, azt remélve, hogy azok megelőzik a súlyos betegségeket, például a rosszindulatú daganatok megjelenését. Kutatások szerint úgy tűnik, hiába.

Az Amerikai Orvosszövetség nagy tekintélyű hetilapja, a JAMA két nagy vizsgálat eredményeit közölte, melyek nem igazolták sem a vitaminok, sem a szintén szépreményű szelén rákot megelőző hatását.

vitamin, szelén, rák, prosztatarák

A – vélhetően – vitaminos tévhit csaknem másfél évtizede „indult”: akkoriban közölték egy biztató megfigyelés adatait, melyek szerint azok a cigarettázó férfiak, akik E-vitamint szedtek, ritkábban kaptak rákos megbetegedést, mint E-vitaminkúrában nem részesülő sorstársaik. Ez azt a reményt keltette betegekben és orvosokban egyaránt, hogy bizonyos vitaminokkal a rosszindulatú daganatok kifejlődése gátolható.

Két évvel később arról jelentek meg közlések, hogy a szelén használata a prosztatarák előfordulását csökkenti. Hatalmas kutatások indultak el a következő esztendőkben és most egyszerre két ilyen tanulmány eredményeit közölték ugyanabban a folyóiratban.

J. Michael Gaziano vezetésével amerikai orvosok évtizedek óta folyó vizsgálatának adatait ismertették. Önként jelentkező orvosok részvételével azt vizsgálták, hogy az E- és C-vitamin mindennapos szedése hogyan hat a prosztatarák vagy bármilyen daganatos betegség kialakulására.

A tanulmányban 1997-től csaknem tizenötezer, 50 évnél idősebb férfi orvos vett részt, és átlagosan nyolc éven át szedte a vitaminokat véletlenszerű kiválasztás szerint – sem a résztvevők, sem az őket kezelő orvoskollégák nem tudták, ki szedi a vitamint és ki kap vitamint nem is tartalmazó készítményt. Az adatok összesítésekor kiderült, hogy a vitaminnal kezelt orvosok ugyanolyan arányban kaptak prosztatarákot vagy egyéb daganatos betegséget, mint azok, akik nem szedtek vitaminokat az utolsó évtizedben.    

A másik tanulmány résztvevői három országban kaptak szelént, E-vitamint, a kettőt együtt, vagy hatóanyagot nem tartalmazó placebót. A több mint 35 ezer férfi három éven keresztül kapta a kezelést és az eredmény itt is ugyanaz volt: sajnos a szelén vagy az E-vitamin sem külön, sem együtt nem védett a rosszindulatú daganatoktól.


Forrás: MTI
2009. 01. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés