2024. Április 18. csütörtök
Tudományos körökben és a médiában is parázs vita folyik arról, hogy vajon az E-vitamin véd a rák ellen, vagy elősegíti a kialakulását. Amerikai kutatók szerint az E-vitamin két típusa, a gamma- és a delta-tokoferol segít megelőzni többféle daganattípus kialakulását.

„Készültek olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy az E-vitamin valójában növeli a rák kockázatát, és csökkenti a csontsűrűséget” – nyilatkozta Chung S. Yang, a Rutgers Egyetem munkatársa. – Eredményeink azonban azt bizonyítják, hogy az E-vitamin gamma-tokoferol formája, amely a legnagyobb mennyiségben található meg az amerikai étrendben, valamint a növényi olajokban is fellelhető delta-tokoferol segít a daganatok megelőzésében. Az E-vitamin-tartalmú kiegészítőkben legnagyobb mennyiségben előforduló alfa-tokoferol viszont nem jár ilyen előnyökkel.”

E-vitamin

A Cancer Prevention Research szaklapban megjelent tanulmányban Yang és munkatársai arról számolnak be, hogy a Rutgers Egyetem vastagbél-, tüdő-, emlő- és prosztatarákra vonatkozó állatkísérletei szerint a gamma- és delta-tokoferol állatmodellekben gátolja a daganatok kialakulását és növekedését.

Jó hír ez a rákkutatásban, mert a közelmúltban végzett legnagyobb szabású prosztatarákkal kapcsolatos kísérletben amerikai és kanadai kutatók kimutatták, hogy az E-vitamin étrend-kiegészítőkben leggyakrabban alkalmazott E-vitamin-típus, az alfa-tokoferol nem elég, hogy nem akadályozza meg a prosztatarákot, hanem alkalmazása jelentős mértékben megnöveli a betegség kockázatát az egészséges férfiak körében.

Yang szerint ezért fontos, hogy különbséget tegyünk az E-vitamin különböző formái között, és további kutatások szülessenek rákkal összefüggő preventív hatásaikról, illetve egyéb biológiai hatásaikról. A szakértő úgy véli, ha valaki szükségét érzi a vitamin kiegészítő szedésének, az E-vitaminok olyan keverékét érdemes választani, amely a leginkább hasonlít a természetes étrend vitamintartalmához. A gamma- és delta-tokoferol megtalálható a szójában, a repceolajban, a kukoricaolajban és a diófélékben.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés