2024. Június 25. kedd
Laboratóriumban megváltoztatott szalmonella baktériumok segíthetik a jövőben a rák gyógyítását: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt.

A németországi Helmholtz Fertőzéskutatási Központ munkatársai megfejtették, hogyan jutnak be a szalmonellabaktériumok a daganatokba. A baktérium előnye, hogy rossz vérellátású szövetekben is jól érzi magát, így a kemoterápiával ellentétben eléri a daganat vérerekkel gyengén ellátott területeit is. A szalmonellafertőzésre válaszképpen az emberi immunrendszer a TNF-alfa ingerületátvivő anyagot aktiválja, amely a tumor véredényeit hivatott károsítani.

szalmonella, baktérium, rák

A fentiek ismeretében a kutatók most megkísérelhetik a baktérium megfelelő manipulációját, hogy az a rákterápia hasznára válhasson anélkül, hogy veszélyes fertőzéseket okozna. Ehhez el kell találniuk a baktérium agresszivitásának ideális mértékét, hogy az eljusson a rosszindulatú daganatokhoz, és elpusztítsa azokat, ugyanakkor a beteget ne veszélyeztesse.

A szalmonella parányi pálcikaformájú baktérium, amely igen mozgékony, és számos betegséget – a mérsékelt égövben elsősorban élelmiszermérgezéseket – okozhat.


Forrás: MTI
2009. 09. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés