2024. Június 25. kedd
Kutatások szerint a Salmonella, az emberekhez hasonlóan egyszerűen odavan a cukorért. Az ételmérgezés kialakulásáért is felelős baktériumnak ugyanis fertőzés közben cukorra – elsősorban glükózra – van szüksége a túléléshez.

A Salmonella baktériumnak rengeteg törzse létezik, amelyek közül néhány hasmenéssel, lázzal és hányással járó szalmonella betegséget okozhat. A fertőzés, bár általában enyhe lefolyású, bizonyos esetekben akár végzetes is lehet.

szalmonella, glükóz

Korábbi kutatások kimutatták, hogyan képes a baktérium fertőzni, és hogy mely gének felelősek a fertőzőképességéért, azt azonban eddig még senki nem vizsgálta, hogyan képes fennmaradni.

Mikor a Salmonella megfertőzi a gazdatestet, a makrofág nevű immunsejtekben sokszorozza magát. Ezek a sejtek megpróbálják elpusztítani a baktériumot, a kórokozók azonban tovább osztódnak.

A glükóz szállítására és hasznosítására képtelen genetikailag módosított baktériumokat hozott létre Dr. Arthur Thompson, az amerikai Élelmiszerkutató Intézet munkatársa, és Dr. Gary Rowley, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója. A megfigyelések szerint a Salmonella a glükózforgalom hiányában képtelen volt tovább szaporodni a makrofágokban.

A mutáns baktériumok a kísérleti egerekben a módosítások miatt egyáltalán nem okoztak megbetegedést. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a Salmonella glükóz hiányában képtelen a fertőzésre és a szaporodásra.

Mivel a mutáns baktériumok nem okoznak tüneteket, a kutatók remélik, hogy segítségükkel hamarosan szalmonella elleni védőoltást hozhatnak létre. Így a beoltottak nem kapnák el a betegséget, de immunrendszerük emlékezne a patogénre, és legközelebb hatékonyan tudna védekezni ellene.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 06. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés