2023. December 10. vasárnap
A különféle vitaminokat, nyomelemeket és más, a szervezet számára hasznos anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők szedése érdekes módon függ össze az egészségi állapottal egy kutatás szerint.

Wen-Bin Chiou, a tajvani Szun Jat-szen Egyetem kutatója azért kezdte el vizsgálni az étrend-kiegészítők szedése és az egészségi állapot közötti kapcsolatot, mert egyszer észrevette, hogy munkatársa csupán azért döntött egy egészségtelen étel mellett egy egészségessel szemben, mert aznap már bevett egy multivitamin-tablettát.

étrend-kiegészítők

A szakember szerint az étrendkiegészítők-szedésére vonatkozó szakirodalom vizsgálata azt mutatta, hogy bár az ilyen készítmények szedése nő, az nem függ össze a közegészség javulásával.

A kutató és munkatársainak kísérletében részt vevő önkéntesek egy része úgy tudta, multivitamin-készítményt, másik csoportjuk pedig hogy placebót kapott. Valójában azonban mindkét csoport placebót szedett. A megfigyelések azt mutatták, hogy az állítólagos étrend-kiegészítőt szedők kockázatosabb viselkedést folytattak, mint a kontrollcsoport tagjai. Kisebb hajlandóságot mutattak a testmozgásra, jobban vágytak hedonista tevékenységek végzésére, gyakrabban fogyasztottak egészségtelen élelmiszereket, mint egészségeseket, és kevesebbet sétáltak.

A Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmány szerint óvatosabban kell bánni a táplálék-kiegészítőkkel, mert az a tévhit, hogy szedésük megvéd az egészségügyi veszélyekkel szemben, helytelen döntésekhez vezethet az egészségünkkel kapcsolatban.


Forrás: Medipress
2011. 04. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés