2024. Március 05. kedd
Az alváshiány sokakat érintő probléma, ami hosszú távon nem csak azért káros, mert fáradtságot okoz, de súlyos krónikus betegségek kialakulásához is hozzájárul. Néhány tanács betartása segíthet abban, hogy könnyebben el tudjunk aludni, és eleget tudjunk pihenni.

Nem tud aludni? Ne aggódjon, nincs egyedül. Az Egyesült Államokban található Országos Alvás Alapítvány (NSF) felmérései szerint az amerikaiak egyharmada küzd napi szinten álmatlansággal. Az utóbbi évek gazdasági és megélhetési problémái csak még tovább növelték az alvászavarokban szenvedők amúgy sem alacsony számát. Felmérések szerint az amerikaiak 72 százaléka alszik kevesebbet a napi ajánlott 8 óránál, sőt 20 százalékuk még 6 órát sem képes egyhuzamban aludni.

krónikus alváshiány

Az alváshiány sajnos sokkal nagyobb gondokat is okozhat, mint a fáradtság: komolyan károsíthatja a kognitív funkcióinkat, valamint érzelmi és egészségügyi állapotunkra is károsan hathat. A krónikus alváshiány olyan súlyos betegségeket okozhat, mint a depresszió, az elhízás, a magas vérnyomás, különböző szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és a szorongásos tünetegyüttesek. Az alváshiány a közúti balesetek számát is jelentősen növeli, a fáradt sofőrök ugyanis veszélyesebbek, mint azok, akik ittasan ülnek a volán mögé.

Íme, néhány tipp, ami segíthet a nyugodt és megfelelő éjszakai pihenésben.

Tartsuk magunkat a napi beosztáshoz
Próbáljunk meg lehetőség szerint minden nap ugyanakkor lefeküdni és felkelni, a hétvégéket is ideértve. Testünk hamar megszokja a rendszerességet és így nem lesz gondunk az elalvással.

Ne együnk és igyunk alkoholt lefekvés előtt
Kerüljük az étkezést alvás előtt három órával. Lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt késő este. Bár egy-két ital segíthet az elalvásban, az éjszaka folyamán az alkohol kiürülésével felébredhetünk, és még nehezebb lesz az elalvás.

Testedzés
Végezzünk testedzést hetente többször legalább 30 percig. A testmozgás lehetőleg vegye igénybe az egész testünket és rendesen izzadjunk meg a végzése közben.

Nyugodt környezet
Hálószobánk legyen sötét, csendes, hűvös és levegős. Ha szükséges, akasszunk fel sötétítőfüggönyt, vagy tegyük át fekhelyünket egy kevésbé zajos helyre.

Csak alvásra és szeretkezésre használjuk a hálószobát
Hálószobánkból száműzzünk minden zavaró elemet, így a televíziót, számítógépet és a telefont is. Lehetőség szerint csak pihenésre, alvásra és szeretkezésre használjuk a hálószobát.

Tanuljuk meg ellazulni
Az egyszerű relaxációs technikák, mint a lassú rekeszlégzés, a progresszív relaxáció, vagy az irányított képi relaxáció segítenek a feszültség levezetésében és testünk ellazításában.

Ne féljünk az elalvástól
A 22-es csapdáját könnyebb elkerülni, mint gondolnánk: ahelyett, hogy amiatt aggódnánk, hogy nem tudunk elaludni és másnap egész nap használhatatlanok leszünk, gondoljunk arra, hogy bármennyit is alszunk, az jót tesz szervezetünknek, és hogy másnap mindenképp el tudjuk végezni munkánkat. Az ébresztőórát lehetőleg fordítsuk meg, hogy ne aggódjunk amiatt, mennyire késő van, és mennyi idő van még felkelésig.


Forrás: Medipress
2011. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés