2023. December 10. vasárnap

Fókuszban: Alvászavarok

alvászavarok, alvászavar, inszomnia
Van, akinek öt óra alvás is elég, míg más tízet is alszik azért, hogy frissen, kipihenten ébredjen. Ám olyanok is vannak, akik bármilyen fáradtak is, álmatlanul forgolódnak a puha nyoszolyán. Ők inszomniában szenvednek.
BŐVEBBEN


Alvászavarok gyógyfű teaser

Az alvászavarok hátterében az orvosi vizsgálatok gyakran (az esetek mintegy felében) valamilyen betegség fennállását igazolják. Ez lehet régóta fennálló és kezelt betegség, de az is lehetséges, hogy új keletű testi panaszról van szó.


BŐVEBBEN


Citromfű tea teaser

Mindazok, akik tartósan fennálló alvási zavarokkal küzdenek, sajnos jól ismerik az alvásmegvonással járó testi-lelki kimerültséget, ami jelentős szenvedést okozhat, érzelmi instabilitáshoz vezethet, és komoly teljesítményromlást is eredményezhet.


BŐVEBBEN


krónikus alváshiány

Az alváshiány sokakat érintő probléma, ami hosszú távon nem csak azért káros, mert fáradtságot okoz, de súlyos krónikus betegségek kialakulásához is hozzájárul. Néhány tanács betartása segíthet abban, hogy könnyebben el tudjunk aludni, és eleget tudjunk pihenni.


BŐVEBBEN


alvási rendellenesség, alvás

Az alvás elméletileg a béke és a pihenés időszaka, egyes alvási rendellenességek azonban kifejezetten ijesztő, akár horrorfilmre hasonlító élményekkel is járhatnak. Lássuk ezek közül a tíz 10 leggyakoribbat és legijesztőbbet.


BŐVEBBEN


Alvás mit tehet

A stressz, a mindennapi nehézségek sokszor okozhatnak alvászavart, ám komolyabb gondok, például agyi keringészavar meglétét is jelezhetik. Ha az alvászavarok tartósan fennállnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz, így akár egy stroke-ot is megelőzhetünk.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés