2022. Október 01. szombat
A koraszülés megelőzését, megállítását gyógyszerrel oldanák meg magyar kutatók. A szegedi egyetem laboratóriumában indult vizsgálatok a világon elsőként adhatnak megoldást a ma kezelhetetlennek tűnő bajra – írja a Népszabadság.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint a Szegedi Tudományegyetem izolált szervi laboratóriuma lehet a világ első kutatóhelye, ahol képesek lehetnek a koraszülés megelőzésére, illetve megakadályozására szolgáló gyógyszer megalkotására.

koraszülés, megelőzés, gyógyszer

Dr. Gáspár Róbert, az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének egyetemi docense a központban munkatársaival olyan gyógyszerkombináció kifejlesztésén dolgozik, amely hatással lehet a méhizom működésére, és így segíthet elkerülni, hogy a babák idő előtt jöjjenek világra.

„Az egyik lehetőség az akut segítség, vagyis amikor a koraszülés jeleit érzékeljük, akkor adjuk a gyógyszert és fordítjuk vissza a folyamatot. A másik, hogy azoknál a nőknél, akik veszélyeztetettek, megelőző jelleggel használjuk a készítményt” – mondta a docens, aki szerint áttörést hozhatna a gyógyszeres terápia.

A szakemberek nem egy teljesen új készítményen, hanem korábban már használt gyógyszerek kombinációján dolgoznak. Az egyik női nemi hormon, egy, az asztma terápiájában alkalmazott hatóanyag, valamint egy kálciumcsatorna-gátló „elegyéből” jöhet létre az új szer.


Forrás: MTI
2009. 02. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés